Malmin ja Tapanilan harrastajateatterit: Tarjolla komediaa kansan makuun

Mitä siitä seuraa, kun Ukkosenjumalan poika saapuu maan päälle? Keskellä ohjaaja Ari Wahlsten. KUVA PAULA KOSKELAINEN-NORDBERG

Malmin ja Tapanilan Työväen Näyttämöt tarjoavat tuttuun tapaan helmikuun alusta lähtien lähiteatteriesityksiä. Tapanilassa Ukkosenjumalan pojan ohjauksesta vastaa Ari Wahlsten, Malmilla Ovista ja ikkunoista –näytelmän ohjaa jo edellisvuosista tuttu Michel Budsko.

Tapanilan Työväen Näyttämön lavalla nähdään uusi dramatisointi Arto Paasilinnan romaanista Ukkosenjumalan poika. Sekä tuoreesta näyttämösovituksesta että ohjauksesta vastaa Ari Wahlsten.

Wahlsten on pitkän linjan teatterintekijä, joka on tehnyt töitä niin ammattilaisten kuin harrastajienkin kanssa. Hänet on myös kertaalleen palkittu ”ammattiteatterien Oscarilla” eli arvostetulla Vuoden näytelmä –palkinnolla Q-teatterille kirjoitetusta ja ohjatusta näytelmästä Nelostie.

Wahlstenin versio Paasilinnan tunnetusta satiirista kunnioittaa alkuperäisteosta korostaen kuitenkin teoksen väittämää ihmisten hurahtamisesta milloin mihinkin aatteeseen.

Paasilinnan romaanissa suomalaiset ovat hylänneet vanhat jumalansa. Sen seuraksena Ukko Ylijumala lähettää poikansa Rutjan maan päälle käännyttämään kansaa. Rutja vaihtaa hahmoa hissukan maanviljelijä Sampsa Ronkaisen kanssa ja ryhtyy toimeen. Hän pistää ensin sekaisin pienen Penteleen kylän, sitten Helsingin, jossa hankkii opetuslapsia ja tekee salamoivia ihmetekoja.

-Värikkäiden käänteiden jälkeen Rutja perustaa yksityisen hourulan ja alkaa ihmeparantaa suomalaisten mieliä kääntäen ne samalla Ukkosenjumalalle suopeiksi. Rutjan tavoitteena on saada palata juhlittuna sankarina takaisin suomalaisten omaan taivaiseen valtakuntaan, valaisee Wahlsten näytelmän sisältöä.

Ukkkosenjumalan pojan ensi-ilta nähdään 4.2. ja esitykset jatkuvat 4.3. saakka Tapanilassa Sompiontie 4:n näyttämöllä.

Malmin Työväen Näyttämöllä sataa Ovista ja ikkunoista, rahaa.

Sébastien Thiéryn komediassa nukutuslääkäri Bruno ja lastentarhan johtaja Laurence ovat tavallinen keskiluokkainen aviopari. Eräänä päivänä he löytävät kotoaan sadan euron setelin, eikä heillä ole aavistustakaan mistä se on tullut. Pariskunta yrittää olla huomioimatta sitä, mutta rahaa alkaa ilmestyä yhä lisää, täysin tyhjästä ja selittämättömällä tavalla. Oudon rahantulon seurauksena parin avioliitto sekä mielenterveys joutuvat koetukselle.

Mielenkiintoinen käänne syntyy, kun naapuri ilmestyy etsimään jotain kadottamaansa ja absurdi komedia pääsee näyttämään millaiseen

pyörremyrskyyn raha voi ihmismielen ajaa. Hulvattoman hauskassa komediassa kiusaukset, epäluulot ja vainoharhat kuvataan oivallisella tarkkuudella.

Malmin Työväen Näyttämölle valitun esityksen kirjoittaja on ranskalainen näytelmäkirjailija ja koomikko Sébastien Thiéry. Malmilaisnäyttelijöiden ohjaajana toimii jälleen Michel Budsko, lavastus ja valosuunnittelu ovat Tarja Ervastin käsialaa.

Rooleissa nähdään Juha Kalliolahti, Anne Karhunen, Jouni Harju ja Vuokko Suitiala.

Esitykset 12.2.-2.4. torstaisin klo 19 ja sunnuntaisin klo 13 Malmin Työväentalolla, Takaniitynkuja 9.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliTässäkö tuleva Pukinmäki?
Seuraava artikkeliNaapurikaupunkien demareilla yhteinen kuoppa-agenda