Kotinummen leikkipuiston poltti alle 15-vuotias poika

Hätäkeskus sai ilmoituksen kello 13.32 lauantaina 16. heinäkuuta 2016, että leikkipuisto Kotinummessa on tulipalo. KUVA PIRJO PIHLAJAMAA

Useat alaikäisten sytyttämät tulipalot ovat työllistäneet Helsingin poliisilaitoksen palosyyn tutkijoita loppukesästä alkutalveen asti. Kymmenestä heinä-marraskuun aikana selvitetystä tapauksesta kolme on sattunut Koillis-Helsingissä.

Pahinta jälkeä tuli on saanut aikaan Ala-Malmilla, kun kaksi alle 15-vuotiasta poikaa meni remontissa olevan Kotinummen leikkipuiston tontille heinäkuussa.

Toisen pojista epäillään leikkineen sytyttimellä, jolla hän on sytytellyt eri materiaaleja tuleen. Noin kymmenen minuuttia myöhemmin iltapäivällä leikkipuiston rakennus oli ilmiliekeissä ja tuhoutui lopulta purkukuntoiseksi. Tapausta on tutkittu törkeänä vahingontekona.

Syyskuussa Malmilla kokoontui alle 15-vuotiaita poikia, joista yhtä epäillään lievästä vahingonteosta. Poika oli työntänyt palavan karkkiaskin rakennuksen oven postiluukusta sisään. Rakennuksessa työskennellyt henkilö onneksi huomasi savun ja sammutti rasian.

Kolmannessa tapauksessa poliisi epäilee, että marraskuun alussa kaksi alle 15-vuotiasta poikaa on syyllistynyt vahingontekoon Pukinmäessä, jossa on koulun wc-tiloissa tuikattu paperiteline tuleen. Myös tämä palo saatiin sammutettua ennen suurempia vahinkoja.

Alle 15-vuotiaat ovat tehneet vahinkoa myös Munkkiniemessä, jossa poikien jäljiltä paloi autiotalo purkukuntoon syyskuussa. Myös Pakilassa roihahti autiotalo syyskuussa, mutta pelastuslaitos sai pelastettua talon. Lokakuussa alle 15-vuotiaita oli paikalla, kun Mellunmäessä paloi koulun tontilla palloja sekä koulun ulko-ovi, Töölönlahden rannalla roihahti romanileiri sekä kirjastotyömaa ja Mellunmäessä kärvähti koulun tiiliseinään kiinnitetty roska-astia.

Poliisi tutkii myös muita paloja, joista epäillään alaikäisiä.

Rikoskomisario, tutkinnanjohtaja Anne Hietala muistuttaa, että vaikka alle 15-vuotias ei ole rikosoikeudellisessa vastuussa tekemästään rikoksesta, on hän silti korvausvelvollinen.

– Pelkkä mukana oleminen voi johtaa korvausvelvollisuuteen vaikka ei itse olisikaan tulitikkua raapaisemassa, Hietala tähdentää.

Hän toteaa, että vanhemmat ovat isojen kysymysten äärellä pohtiessaan lapsensa aiheuttamaa vahinkoa. Hetken hölmöilyllä saattaa olla nuoren koko elämään ratkaiseva vaikutus.

– Avatako lompakon nyörejä vai jättää korvaustaakka lapselle? Minkälainen on motiivi kouluttautua ja hankkiutua työelämään, mikäli kova korvaustaakka odottaa maksajaansa?

Joulu ja uusivuosi raketteineen lähestyvät. Harmittomalta vaikuttava tulella leikkiminen voi ryöstäytyä käsistä ja aiheuttaa mittavia vahinkoja.

– Vetoan vanhempiin, että kodeissa puhuttaisiin tulen vaaroista. Alaikäisillä ei pitäisi olla perusvälineistössään tulentekovälineiltä koulussa ja vapaa-ajalla liikkuessaan. Poliisi toivoo ryhtiliikettä tulen käsittelemisen kanssa, Hietala sanoo.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliPrennuille SM-kultaa – Elite edustamaan Suomea
Seuraava artikkeliÖtökkäruoka on ekoteko