Hilkat ja Hukat pian tosipaikan edessä

Tanja Ruottinen ja Katja Jokinen naamiokohtauksessa. KUVA TEIJA LOPONEN

Lähes parinkymmenen ihmisen joukko on alkusyksystä lähtien kokoontunut Helsingin Kaupunginteatterin ohjaajien kanssa Suurmetsän päiväkoti Kotilossa työstämässä näytelmää.

-H-hetki koittaa lauantaina 10.12. , jolloin näytelmä tullaan esittämään yleisölle Jakomäen nuorisotalolla, kertoo yksi Kaupunginteatterin projektissa mukana olevasta kolmesta vetäjästä, Jenny Jumppanen.

Hilkat ja Hukat –teatterikerhossa kirjoitettiin alkuun omista muistoista. Moni avautui teksteissään kipeistäkin asioista, eikä tullut silloin vielä ajatelleeksi, että niistä koostetaan näytelmä. Käsikirjoituksen ryhmäläisten kirjoituksista koostivat Jenny Jumppanen, Janne Puustinen ja Laura Ikonen yhdessä. Sen jälkeen pohdittiin roolitusta ja ryhdyttiin harjoittelemaan.

-Kun otetaan huomioon, että kaikki näyttelijät ovat harrastajia, jotkut jopa ensi kertaa esiintymässä, niin hienosti tässä on liikkeelle päästy, kiittelee Jumppanen.

Puistolalainen Tanja Ruottinen kertoo olleensa teininä Malmitalolla näytelmäryhmässä mukana.

-Näin Lähitiedossa jutun teatteriryhmän perustamisesta ja ajattelin, että tuonne pitäisi päästä mukaan. Ja onneksi pääsin, vaikka en asukaan Jakomäen puolella. Tämä ryhmä on aivan huippu, on hienoa, että mukana on eri-ikäisiä ihmisiä ja meillä on yhdessä tosi hauskaa, Ruottinen kiittelee.

Hänestä on mukavaa esittää näytelmää, joka on koottu ryhmän omista teksteistä, eikä jonkun kirjailijan tekemää valmista käsikirjoitusta.

-Uskon, että tämä antaa meille paljon enemmän. Ja vaikka tarinat ovat hyvin erilaisia, ne nivoutuvat hyvin yhteen. Täällä oppii joka kerralla jotain uutta.

Jakomäessä asuva Marjaana Lindroos kertoo aina haaveilleensa pienteatterissa esiintymisestä ja on käynyt ahkerasti katsomassa kesäteattereiden esityksiä.

-Tämä on aivan mahtava juttu ja nämä vetäjät ovat todella loistavia. Tästä on tullut arjen henkireikä minulle, kaikki stressi unohtuu kun tulee tänne, Lindroos nauraa.

Hän kertoo hyvin tunnistavansa oman tarinansa näytelmästä ja arvelee tuttujenkin kyllä tietävän, mikä on hänen hengentuotettaan jos tulevat näytelmää katsomaan.

-Eniten sitä pelkääkin, että unohtaa juuri ne vuorosanat, jotka kuuluvat siihen omaan tarinaan, Lindroos toteaa.

Puistolalainen Katja Jokinen kertoo, että lehdessä kerrottu näytelmäkerho oli kuin vastaus hänen unelmaansa.

-Joskus nuorena olen harrastanut näyttelemistä ja sittemmin haaveillut, että pääsisin sitä jatkamaan. Se että tämä ryhmä on ilmainen ja lisäksi lapsille on maksuton hoitopaikka teatterikerhon ajan Punahilkassa on aivan uskomattoman hienoa. Se mahdollistaa minunkin pääsyni tänne ja kaiken huipuksi lapset rakastavat Kaupunginteatterin järjestämää hoitajaa, Jokinen hehkuttaa.

Katja Jokiselle oli aikamoinen yllätys, että käsikirjoitus tehtiin ryhmäläisten teksteistä.

-Kirjoitin aika sydän avoinna, mutta toisaalta ei se haittaa. Ja rooleihin saa paljon enemmän syvyyttä, kun kuulee tekstien kirjoittajilta, mitä kaikkea heillä siihen liittyy. Täällä on myös todella hieno henki, kaikki kannustavat toisiaan ja treenien jälkeen on aina ihan wow-olo.

Katja kiittelee myös ohjaajien rautaista ammattitaitoa ja sitä, että kun heitä on kolme, he ehtivät antaa myös aivan henkilökohtaista ohjausta.

-Vakaasti haluan olla mukana koko kolmivuotisen projektin ajan, jos se vain on mahdollista, hän lisää.

Jakomäen teatteriryhmä on yksi muoto eri taiteenalojen edustajien yhteistyöstä jalkauttaa taidetta Jakomäkeen. Teatteriryhmän ensiesitys nähdään lauantaina 10.12. kello 15 nuorisotalolla.

-Vuonna 2017 tulemme toteuttamaan Jakomäkeen jalkautuvan esityksen, ns. korttelidraaman, mutta se on vasta suunnittelun asteilla. Vuonna 2018 vuorossa on niin ikään suunnitteluasteella oleva musikaali yhteistyössä Pohjois-Helsingin Bändikoulun ja toivottavasti myös muiden Jakomäen alueen taidetoimijoiden kanssa, kertoo Jumppanen.

Uusia jäseniä otetaan teatteriryhmään mukaan ja luvassa on myös  erilaisia työpajoja.

-Tarkoitus olisi perustaa yläkoululle tanssityöpajoja, joita voisi sitten yhdistää eri taidealojen esityksiin. Eli kaikki halukkaat mukaan vain johonkin taidetoiminnoitamme, Jenny Jumppanen kannustaa.

Teija Loponen

Teatteriryhmä Hilkat ja Hukat esittää: Se hetki elämästä
La 10.12. klo 15, Jakomäen Nuorisotalo, Huokotie 3.
Esitys on maksuton, kesto n. 1h.
Lisätietoa: paaroolissajakomaki@hkt.fi