Partioystävien lastenkirjassa mennään siilin matkassa satumetsään

Esikoiskirjailija Riikka Kostianderin (oik.) ja kuvittaja Vappu Ormion yhteisteoksen päähenkilönä on siili. KUVAKOLLAASI VAPPU ORMIO

Kun Puistolasta ja Tapanilasta maailmalle lähteneet lapsuudenystävät löysivät toisensa netistä kahdenkymmenen vuoden tauon jälkeen, syntyi villi idea. Se saa lopullisen muotonsa aivan näinä hetkinä, kun painokoneista tulee ulos lastenkirja, jonka kannessa lukee Siilin Satumetsä.

Puistolan ala-asteen, Jakomäen yläasteen ja Kallion lukion vanha oppilas Riikka Kostiander on opiskellut sanataidetta ja kirjallisuutta ja päätynyt monen mutkan kautta yksityisyrittäjäksi Ahvenanmaalle.

Hänen lapsuus- ja nuoruusvuosien partioystävänsä Koudan lippukunnasta, Tapanilan ala-asteen, Pohjois-Helsingin yläasteen ja lukion käynyt sekä välillä Rovaniemelläkin asunut Vappu Ormio työskentelee Helsingissä graafisena suunnittelijana ja kuvittajana.

Naisten tiet kohtasivat, kun vuonna 1976 syntynyt Riikka Kostiander alkoi kotonaan Ahvenanmaalla miettiä puolitoista vuotta sitten, että kuka olisi sopiva kuvittaja hänen ideoimalleen satukirjalle.

Riikka oli kuullut häntä kolme vuotta vanhemman Vapun työskentelevän kuvittajana, ja nettihakujen kautta Vapun kotisivut yhteystietoineen löytyivät.

Riikka yllätti Vapun viestillään ja kohta kaksi luovaa mieltä työsti tietokoneillaan kirjaa, jossa seikkailee runomitalla tarinaansa kertova siili. Siilin satumetsä on iloisesti kuvitettu lasten runokirja, jossa siili jakaa ajatuksiaan elämän kulusta.

– Sellainen siili on Puistolan ja Tapanilan metsiköissä asustellut ja kasvanut kenenkään siitä tietämättä, hymyilee Riikka Kostiander nyt.

Kun Vapun kuvat alkoivat olla valmiita, päättivät ystävykset kokeilla satunsa vetovoimaisuutta iltasatu.org-sivustolla, jonne he latasivat tarinastaan lyhennelmän. Sen lisäksi he alkoivat kerätä kirjahankkeelle rahaa netissä olevan Mesenaatti-joukkorahoitussivuston avulla.

Kirja ilmoitettiin Mesenaattiin noin kuukausi sitten, ja joukkorahoitussivusto yllätti heti alkuunsa.

– Ensimmäisen päivän aikana kasassa oli noin puolet minimitavoitteesta, Riikka hämmästelee.

Minimitavoite oli saada 1 800 euroa, jolloin kirjasta voisi painaa 16-sivuisen. Jos joukkorahoittajakustantajat innostuisivat ideasta enemmänkin, ja rahaa kertyisi tuplaten, voisi kuvitettua satutarinaa jatkaa ja ostaa painosta 24-sivua.

Riikka ja Vappu päättivät, että kävi niin tai näin, jollain tapaa kirja toteutetaan. Joukkorahoituksessa ylittyi minimitavoite, ja loppuosa päätettiin rahoittaa Riikan perustaman pienkustantamon avulla.

Tässä kuussa www.iltasatu.orgin ylläpidosta tuli myös yllätys sähköpostin muodossa.

– Siilin Satumetsä on ollut iltasatu.orgissa kuukauden luetuin kirja lokakuussa, Riikka kertoo saamastaan meilistä.

Nyt satuteos kurkottelee kärkeä myös marraskuun tilastossa.

Riikka ja Vappu eivät ole tavanneet toisiaan sitten 90-luvun puolivälin. Nyt tapaamista on suunniteltu. Riikan vain on hankala irrottautua pois nykyisestä työstään, sillä hän pyörittää yhdeksän hevosen tallia ja hoitoa vaatii myös liuta muita eläimiä.

– Tarkoitus olisi nähdä, mutta vielä emme tiedä milloin.

Satuprojekti on poikinut jo lisää yhteistyötä. Vapulla on työn alaa luontoaiheinen kuvitusprojekti Esposssa, johon hän on pyytänyt Riikalta kirjallista apua.

Riikka miettii, että ehkä siiliaihekin kumpuaa alitajunnasta lapsuuden luontokokemuksista.

– Luonto on meille molemmille tärkeää, siksi varmaan pyysinkin nimenomaan Vappua kirjan kuvittajaksi.

Partio ja retkeily muun muassa Nuuksion metsissä liittyivät molempien elämään vahvasti kymmenisen vuotta.

– Itse muutin Helsingistä pois lukion jälkeen, enkä ole varma, jatkoiko Vappu lippukunnan johtajana. Jossain vaiheessa meitä muuten johti vuoden tai kaksi Vapun äiti Erru Ormiokin, Riikka muistelee.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliMalmilla yömajoitusta loppuvuonna
Seuraava artikkeliMuseoviraston valitus hallinto-oikeuteen kohdistuu myös Malmin lentokenttään