VVO Kodit ostamassa ostoskeskuksen purettavan puolen

Uuteen liike- ja asuinkortteliin tulee koteja 230 asukkaalle. Ostoskeskuksen vanhempi 1960-luvulla rakennettu osa on suojeltu eikä sisälly asemakaavamuutokseen. Kuva Pirjo Pihlajamaa

VVO Kodit Oy aikoo ostaa Meripihkatie 1:ssä olevan Pihlajamäen liiketalo Oy:n koko osakekannan. Kauppa vahvistuu, jos tontille tekeillä oleva asemakaavamuutos saa lainvoiman. Kaava sallii ostoskeskuksen 1970-luvulla tehdyn puolen purkamisen uuden liike- ja asuinkiinteistön tieltä.

VVO Kodit Oy on tekemässä jokaisen osakkeenomistajan kanssa esisopimuksen osakekaupoista. Liiketaloyhtiössä on kaikkiaan yksitoista liikehuoneistoa ja kahdeksan varastotilaa, joista tulee yhteenlaskettuja neliöitä noin 2 255.

Meripihkatiestä on vireillä olevassa asemakaavamuutostyössä tulossa merkittävä kiinteistöhanke, jossa kaupungin omistama rakentamaton alue liitetään kaupan kohteena olevaan tonttiin. Näin muodostuvalle liki 0.9 hehtaarin tontille voi kaavan vahvistuttua rakentaa tuhannen kerrosneliömetrin kokoisen liiketilan lisäksi 9 200 kerrosneliömetriä omistus- ja vuokra-asuntoja.

VVO Kodit Oy vastaa ostoskeskuksen purkamisesta ja kaikista siihen liittyvistä selvityksistä ja luvista ja osakekaupan varainsiirtoverosta.

Ennen kuin VVO lyö rahaa pöytään tekee Pihlajamäen liiketalo Oy tai perustettava uusi yhtiö Helsingin kaupungin kanssa esisopimuksen keskinäisistä alueluovutuksista ja yhdyskuntarakentamiskustannusten jaosta. Kaupunki antaa yhtiölle vajaan puolen hehtaarin verran maata ja yhtiö antaa kaupungille 196 m²:n katualueen. Yhtiö maksaa kaupungille näistä aluejärjestelyistä rapiat kolme miljoonaa euroa ja osallistuu yhdyskuntarakentamiseen 160 000 eurolla.

Esisopimuksen mukaan VVO Kodit ostaa lopuksi osakkeenomistajilta Pihlajamäen liiketalon koko osakekannan. Sen yhteenlaskettu kauppasumma on 5,8 miljoonaa euroa. Summasta on vähennetty kaupungille aluejärjestelyin maksettava noin kolme miljoonaa euroa ja 160 000 euron maankäyttökorvaus.

Osakkaat sitoutuvat siihen, että tilat ovat tyhjät tai irtisanottavissa kuuden kuukauden irtisanomisajoin.

Helsingin kaupungin kiinteistölautakunta päätti torstaina, että kiinteistövirasto saa tehdä esisopimuksen, jossa kaupungin liiketalosta omistamat osakkeet voi myydä VVO:lle 608 415 eurolla.

Kaupunki omistaa Pihlajamäen liiketalo Oy:stä liki neljänneksen. Kaupungin osakkeita on 882 ja ne oikeuttavat 591 neliömetrin liiketilaan.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliPuistolanraitin kuudennelle luokalle innovaatiovoitto
Seuraava artikkeliJakomäessä paras ruokakauppa