Onnea isät!

teija loponen

Kellot käännettiin pari viikkoa sitten talviaikaan ja lähes saman tien alkoi talvi. Lumi tuli yllättävän varhain ja ainakin alkuviikon sitä tuprutteli lisääkin. Aikainen lumentulo sekoitti monia suunnitelmia. Haravointi ja pihojen talvikuntoon laittaminen oli useilla pihoilla vielä kesken ensilumien laskeutuessa peittämään pinnat. Lapset ovat jo lumesta innoissaan kaivaneet pulkkia esiin ja odottelevat lisäksi luistinratojen jäädyttämistä. Pukinmäkeen jää saataneen tekojääkentälle loppukuusta, luonnonjääkenttiä saadaan todennäköisesti odotella kauemmin. Erään lukijan mukaan aikuiset ovat jo käyneet suksivarastoilla ja lähteneet sivakoimaan Malmin lentokentän ympäri. Hyvä, että lumesta on iloa ja siitä osataan myös nauttia.

Malmin kirkko on harvoin niin pullollaan väkeä kuin viime sunnuntaina, jolloin uusi kirkkoherra asetettiin virkaansa. Toki paikalla oli työntekijöiden ja luottamushenkilöiden enemmistö, joka jo itsessään täyttää yli viidenneksen kirkon tiloista. Mutta myös melkoinen määrä tavallisia seurakuntalaisia oli lähtenyt paikalle joko itse tilaisuuden tai piispan vierailun vetämänä. Pirteässä pienessä pakkasessa nautittiin musiikista ja tarjoiluista, mutta myös pohdittiin tulevaisuutta. Suuri muutoksia on edessä. Taloutta pitää tiukentaa ja se tietää uudistuksia itse toimintaan. Uusi kirkkoherra joutuu esittämään kipeitäkin ratkaisuja, jotta yhä pienenevät tulot riittäisivät kattamaan kaikki välttämättömät kulut.

Tulevana sunnuntaina valokeilassa ovat isät. Jo edesmenneitä isiä muistettiin myös viime lauantaina, pyhäinpäivänä, jolloin hautausmailla käytiin ahkerasti. Tulevana sunnuntaina juhlinnan kohteista etenkin nuoremmat isät saavat kokea varmasti hellyttäviä hetkiä jälkikasvun toimesta. Iäkkäiden isien puolesta taas toivoisi, että heitäkin muistettaisiin ainakin puhelulla, ellei paikan päälle ehdi. Isän rooli on muuttunut melkoisesti parin viimeisen sukupolven aikana. Enää isä ei välttämättä ole perheen pääasiallinen elättäjä, vaan yhtä lailla lasten hoitaja ja päivittäisten rutiinien pyörittäjä. Mukavaa isänpäivää kaikille isille.

Päätoimittaja Teija Loponen

Edellinen artikkeliJakomäessä nautitaan Petri Laaksosesta
Seuraava artikkeliPuistolanraitin kuudennelle luokalle innovaatiovoitto