Rakennusvirasto ei löydä Ylä-Malmin vesialtaan vuotokohtaa

Kuivuudestaan surullisenkuuluisa allas ja sen ympäristö ovat epäsiistejä roskaamisen ja ilkivallan vuoksi. KUVA JANINA ISSAKAINEN

Ylä-Malmin torin kehittäminen osana Malmin aluekeskusta on edelleen tärkeää, vakuutetaan Helsingin kaupungin rakennusvirastosta. Virastossa on sorvattu perusteellinen lausunto Ylä-Malmin torin rikkinäistä vesiallasta ja torin ränsistyneisyyttä koskevaan Heimo Laaksosen (kok.) valtuustoaloitteeseen.

Lausunnon mukaan Ylä-Malmin torin vesiallasta on kunnostettu vuosien saatossa. Viimeisen kymmenen vuoden sisällä on uusittu altaan vesieristys ja kiveys. Myös muita pienempiä kunnostustöitä on tehty vuosien mittaan. Kunnostustöistä huolimatta allas vuotaa. Kesäkauden 2016 alussa altaaseen laskettu vesi hävisi kahdessa päivässä. Koska vuodon sijaintia ei ole pystytty paikantamaan, on allas tyhjä. Allas ja sen ympäristö ovat epäsiistejä kolhiintuneiden varusteiden, roskaamisen ja ilkivallan vuoksi.

Malmilla on vesialtaat Ylä-Malmin torilla, Ala-Malmin torilla ja Ala-Malmin puistossa. Kaikkien näiden altaiden ylläpidossa on ollut ongelmia. Tällä hetkellä toiminnassa on Ala-Malmin puiston vesiallas suihkuineen. Ylläpidon nykyisellä rahoituksella ei ole mahdollista peruskorjata altaita ja suihkulähteitä.

Ylä-Malmin torille on osoitettu paikka taideteokselle ja vesialtaalle tai suihkulähteelle jo 80-luvulla laaditussa yleissuunnitelmassa. Allas ja siihen liittyvä Malmi-veistos valmistuivat vuonna 1990.

Ylä-Malmin torilla on tarkoitus säilyttää vesiaihe, joka on mahdollista pitää toimintakunnossa ylläpidon resursseilla. Vesiaihe olisi järkevintä kunnostaa torin muun kunnostuksen tai kehittämisen yhteydessä, jolloin voidaan uusia myös altaan ja teoksen valaistus ja näin luoda altaan ympäristöstä viihtyisämpi.

Rakennusviraston talousarviossa ei ole tällä hetkellä rahoitusta Ylä-Malmin torin kunnostukselle seuraavalle kymmenelle vuodelle. Rakennusvirasto aikoo selvittää mahdollisuutta saada kunnostukseen erillisrahoitusta.

Yleisten töiden lautakunta käsitteli lausuntoa eilisessä kokouksessaan.

PP

Edellinen artikkeliSepeteuksentien kiista ratkesi: Raitti on taas käytettävissä
Seuraava artikkeliPosti kepittää asuinkaduilla