Heikki Arikka hämmästyi seurakunnastaan

heikki arikka
Heikki Arikka toivoo, että häneen otettaisiin rohkeasti yhteyttä ja kerrottaisiin ehdotuksia seurakunnan toimintaan liittyen. Kuva Teija Loponen

Malmin seurakunta sai lokakuussa uuden kirkkoherran, Heikki Arikan.
-Malmin seutu yllätti minut kylämäisyydellään, Malmi on kuin mukava maalaishenkinen kyläyhteisö. Silti kaikilla alueen kaupunginosilla on aivan omat erityispiirteet ja sen myötä seurakuntapiireillä vaihtelevaa toimintaa, on Arikka ehtinyt huomata.

Kylämäisyys oli positiivinen yllätys, Malmi osoittautui varsin erilaiseksi paikaksi kuin Arikka oli sen kuvitellut.
-Asemien lähistöillä näkee paljon väkeä, mutta loitommalla voivat kadut olla aivan autioita. Ja silti ollaan Helsingissä, hän hämmästelee.
Kirkkoherra Heikki Arikan virkakausi käynnistyi lokakuun alusta, mutta hän työskenteli jo kesän ajan Malmin seurakunnassa ehtien tutustua kaikkiin seurakuntapiireihin ja tavaten lähes kaikki seurakunnan satakunta työntekijää.

-Seurakuntapiirit ovat olleet hyvin itsenäisesti toimivia. Jatkossa niiden määrää joudutaan vähentämään. Samoin säästösyistä joudutaan tekemään muitakin supistuksia esimerkiksi tilojen suhteen. Olen kuitenkin sitä mieltä, että seurakunnan työntekijöiden ei pidäkään toimia vain tiloissa, vaan ihmisten keskellä. Minulle on sydäntä lähellä se, mikä on ihmistä lähellä.
Heikki Arikka on tehnyt kotimaan lisäksi työtä maailmalla niin sotilaspappina Libanonissa ja Afganistanissa kuin siirtolaispappina Tanskassa ja vs. kirkkoherrana Tallinnassa.
-Minä olen aina ollut seurakunnan pappi, en jonkun tietyn työmuodon tai ikäluokan. Kannatan sitä, että näistä erikoistumisista ryhdytään nyt pikkuhiljaa luopumaan. Hyvinä aikoina niihin oli varaa, ei enää, Heikki Arikka toteaa.

Määrärahojen pienennyttyä on säästöjä saatava aikaan ja niihin tullaan pyrkimään uudenlaisella toimintatavalla.
-Minusta on haastavaa, mutta kiehtovalla tavalla, kehittää yhdessä muiden työntekijöiden ja seurakuntalaisten kanssa toimintaa sellaiseksi, jossa mennään sinne alkuperäisempään suuntaan. Viime vuosikymmeniä seurakuntien toiminta on hiljalleen muuttunut ikään kuin palvelutarjottimeksi, josta seurakuntalaiset voivat valita millaista toimintaa ja tekemistä haluavat. Nyt sellainen tapahtumanjärjestäjäorganisaatio täytyy purkaa ja miettiä, mikä on sitä oleellista ja seurakunnalle kuuluvaa toimintaa, kirkkoherra pohdiskelee.
-Meidän pitäisi olla Jeesuksen sanojen mukaisesti ihmisten kalastajia. Ja kalaa ei saa, jos ei ole kalassa, hän kiteyttää.

Käytännössä kalastaminen tarkoittaa ihmisten keskelle menemistä niin kauppakeskuksiin, erilaisiin tapahtumiin kuin kaljakuppiloihinkin.
-Meidän pitää olla läsnä siellä, missä ihmiset ovat. Ei odotella kalojen uimista kirkon seinien sisälle.  Toissijaista on se, mitä tehdään ja ensisijaista se, missä hengessä sitä tehdään. Kirkon merkityssisältö on tärkeämpi kuin erilaiset toimintaryhmät, Arikka selventää.

Hän toivoo, että seurakuntalaiset ottaisivat rohkeasti yhteyttä ja kertoisivat omia näkemyksiään. Hihasta saa vetäistä vaikka kadulla vastaan tullessa.

Heikki Arikan elämä muuttui kertaheitolla Helsinkiin muuton myötä. Mukava asunto löytyi Viikistä, jossa hän välillä asuu yksin, välillä yhdessä poikiensa kanssa.
-Minulla on edelleen kakkosasunto Turussa, mutta tänne Viikkiin pyrin nyt kotiutumaan.
Heikki Arikka kertoo kokevansa itsensä ulkopuoliseksi täälläkin, aivan kuten ulkomailla ja sieltä palattuaan missä tahansa asuessaan.
-Tulee sellainen toiseus-olo, kuin olisi läsnä, mutta ei sittenkään. Vähän kuin kristityt, joilla on toinen jalka maailmassa, toinen taivaassa.
Pääsyynä vähän orpoon oloon ovat kokemukset ulkomailla ja sotilaskohteissa.
-Kun on nähnyt todellista pahuutta ja raakuutta, sodassa loukkaantuneita ja siellä mielensä särkeneitä, se rikkoo sielun. Sen jälkeen kokee elämän haurauden ja ainutlaatuisuuden vahvemmin, oma minä pienenee pienenemistään. Samalla kokee olevansa jotenkin hukassa, kun näitä kauhuja kokeneita ei kykene auttamaan niin kuin haluaisi. On kuitenkin onni, että kristittynä ihmisenä voi luottaa siihen, että aina on toivoa, koskaan ei pidä luovuttaa, Arikka avautuu.

Nyt elämän täyttää uusi työ ja uuteen asuinalueeseen tutustuminen. Harrastuksiin kuuluu lukeminen, etenkin filosofian, ja kesäisin purjehdus. Heikki Arikka myös pyöräilee paljon, fillarilla sujuvat myös pääosin työmatkat.
-Minut saa mielellään pysäyttää fillarin selästäkin, juttelen mieluusti seurakuntalaisten kanssa ja otan mielelläni näkemyksiä ja ehdotuksia vastaan. Haluan olla malmilaisten pappi.

Teija Loponen

Malmin uusi kirkkoherra Heikki Arikka vihitään virkaansa sunnuntaina 6.11. kello 10.