Kaksi hoitajaa käynyt käsiksi potilaaseen ja erotettu

Malmin sairaala
Malmin päivystyssairaala läpikävi hoitajien irtisanomisia Valviran kanssa vasta tapausten noustua julkisuuteen. KUVA TEIJA LOPONEN

Malmin sairaalasta on erotettu kaksi työntekijää, koska he ovat käyneet käsiksi potilaisiin. Tapaukset ovat sattuneet viime vuoden syksynä ja tämän vuoden keväänä. Toinen irtisanotuista on ollut sairaanhoitaja ja toinen lähihoitaja.

Valvontavirasto Valvira kuuli tapauksesta vasta Helsingin Sanomilta, joka kertoi irtisanomisista ensimmäisenä.

– Harkitsemme, otetaanko asia vireille ja mikä näiden henkilöiden tilanne on nyt ja onko Valviran syytä ryhtyä toimenpiteisiin, Valviran lakimies Milla Wartiovaara kertoi lehdelle.

Malmin sairaalan päivystystoiminnasta vastaavan johtajalääkäri Miia Laihon mukaan molemmat tapaukset on selvitetty sairaalassa sisäisesti, ja on katsottu, ettei irtisanomisista ole ollut aihetta ilmoittaa Valviraan.

Hoitajat kuitenkin erotettiin, koska sairaalassa on nollatoleranssi väkivallan suhteen.

Yleisradio jatkoi asiasta kertomalla, että molemmissa erillisissä tapauksissa työntekijä oli menettänyt malttinsa ja käynyt kiinni asiakkaaseen, joka oli hakeutunut hoitoon päihtyneenä.

– Käsitykseni mukaan se ei ollut suurta väkivaltaa, mutta on kuitenkin käyty kiinni asiakkaaseen, muun muassa revitty hiuksista. Toisen kohdalla oli myös läimäytetty otsalle, kuvaili Ylelle johtajalääkäri Laiho.

Artikkelissa Yle kertoi, että Suomessa potilasturvallisuuden vaarantumisesta ei lain mukaan ole pakko ilmoittaa viranomaisille.

Laki velvoittaa omavalvontaan, mutta valvontaviranomaisilmoitusta ei ole pakko tehdä, jos toimija arvioi hoitaneensa tilanteen niin, että potilasturvallisuus ei vaarannu enää jatkossa.

Tapausten julkitultua Valvira ilmoitti uskovansa, että keskustelua ilmoitusvelvollisuudesta aletaan käydä.

 

Päivystyssairaalassa sisäinen selvitys

Malmin sairaalan päivystystoiminnasta on riittänyt uutisia kahden viime viikon aikana. Malmin sairaalaa koskeva uutisointi alkoi Helsingin Sanomissa olleen yleisönosaston kirjoituksen johdosta syyskuun 14. päivä.

HS pyysi lukijoilta lisää sairaalakokemuksia, ja kirjoitus sai yli 6 000 ihmistä kertomaan omista sairaalakokemuksistaan.

Mielipidepalstalla lääkärille pääsyä odottanut toinen lääkäri kertoi epämukavista asiakaskokemuksistaan Malmin päivystyssairaalassa työvuorossa olleen hoitohenkilökunnan kanssa.

Lääkäri kuvaili vieressä apua pyytäneen vanhuksen hätää ja sen johdosta käymäänsä dialogia työvuorossa olleen hoitajan kanssa.  Hoitajan asenne oli potilaana olleen lääkärin mukaan niin tyly, että hän kysyi lehdessä, ”missä olivat sinä iltana empatia, inhimillisyys ja ihmisenä ihmiselle oleminen?”

Malmin sairaalan päivystystoiminnasta vastaava johtajalääkäri Miia Laiho ilmoitti, että tapahtuneiden johdosta sairaalassa käynnistyy sisäinen selvitys.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliTattarisuosta välitetään
Seuraava artikkeliYleiskaava uusiksi –ryhmä herättelee kaupunginhallitusta: Nähkää yleiskaavan vakavat puutteet!