Moottorit jylisivät kiusaamista vastaan

Koulun piha täyttyi hetkessä moottoripyöristä ja niistä monenlaista kyselevistä oppilaista. Kuva Teija Loponen

Moottorien jylinä kuului jo kaukaa kun Pukinmäen peruskoulun pihalle hurautti viime viikolla 58 isoa moottoripyörää. Motoristit olivat hyvällä asialla, koulukiusaamista vastaan.

-Eikös niin, että pidetään Pukinmäen peruskoulu turvallisena paikkana kaikille, kysyi Sons of Abraham -moottoripyöräkerhon jäsen,  Ari Santaharju.

-Joo! Kuului selkeä vastaus oppilailta.

Pukinmäen peruskoululaiset saivat viime torstaina vieraakseen moottoripyöräilijöitä, jotka kiertävät ympäri Suomen kouluja muistuttamassa, että ketään ei pidä kiusata ja jokainen ihminen on arvokas.

-Joskus joku on kysynyt, että tunteeko muka kaikki prätkäkuskit toisensa kun tervehtivät tuolla liikenteessä. No ei tunneta, eikä kypärän alta edes tunnistaisi. Mutta me ollaan kaikki kavereita ja jos joku jää tien poskeen pulaan, siihen pysähdytään kysymään mikä hätänä ja voiko auttaa. Näin pitäisi kaikkien tehdä, niin koulumaailmassa kuin muuallakin, Santaharju selosti.

-Ja tiedättekö miltä tuntuu, kun auttaa jotain? Tosi lämpimältä täällä sisällä, vakuutti Santaharju taputtaen nahkaliivin peittämää rintaansa.

Santaharju kertoi myös tarinan jalkansa loukanneesta pikkupojasta, joka valitsi lemmikikseen lonkkavaivaisen koiranpennun. Kaksi raajarikkoa ymmärsivät toistensa tunteita ja tunsivat olonsa turvallisiksi yhdessä.

-Ihan kaikissa meissä on jotain pientä vikaa. Siksi pitää muistaa, että joka ikinen ihminen on arvokas ja tärkeä sekä jollekin rakas. Kukaan ei ansaitse tulla kiusatuksi. Pitää muistaa, että jollakin voi olla kurjat kotiolot, vaikka alkoholia tai jotain muuta elämää hankaloittavaa perheessä. Silloin koulu voi olla se ainoa turvallinen paikka, jossa saa olla rauhassa, saa ruokaa ja turvaa. Siksi sitä ainoaa turvapaikkaa ei saa toiselta tuhota kiusaamisella, eihän, motoristi kysyi.

-Ei, tuli taas reipas vastaus kuulijoilta.

Ari Santaharjun tarinoinnin ajan hänen taustallaan seisoivat kaikki kuutisenkymmentä koululle saapunutta moottoripyöräilijää. He tukivat läsnäolollaan Santaharjun kertomaa koulukiusaamista vastustavaa sanomaa.

Oppilaiden alkaessa laulaa Santaharjun vetämänä kolmen pienen elefantin marssia, marssivat motoristit salin reunaa pitkin sen perälle tehden tilaa Nuokun Sirkuksen esitykselle.

-Kevätkaudella kierrettiin yhteensä 29:llä koululla ja itse olin mukana niistä 24:llä koululla. Olen tänä vuonna ajanut yhteensä yli 20 000 kilometriä ja noin 12 000 kilometriä on kertynyt näistä kouluvierailuista, kertoili Markku Tammiluoma.

Aiemmin Tapaninvainiossa asunut mies on nyt eläkkeellä ja aikaa ajeluun riittää.

-Asia on tosi tärkeä, siksi olen tässä mukana. Ja samasta syystä mukana ovat muutkin!

Kouluvierailuille tulee väkeä eri kerhoista, mukana on ollut motoristeja Blue Knightsista  eli poliisien kerhosta, kristillisestä Gospel Ridersista, eri moottoripyörien merkkikerhoista, Happy free bikersista sekä useista eri mc ja mcc kerhoista. Suurin osa on kuitenkin mihinkään kerhoon kuulumattomia motoristeja, niin naisia kuin miehiä.

Motoristit koulukiusaamista vastaan

  • MKKV Ry pyrkii toiminnallaan vähentämään koulukiusaamista ja vaikuttamaan yleisellä tasolla myönteisesti koulun ilmapiiriin ja oppilaiden asenteisiin.
  • Lisäksi MKKV haluaa rohkaista puuttumaan kiusaamiseen ja kannustaa auttamaan toinen toista.
  • Yhdistys on voittoa tavoittelematon.

Teija Loponen

 

 

Edellinen artikkeliYrittänyttä ei laiteta
Seuraava artikkeliYleiskaava jäi pöydälle