Kirkkoherra Pertti Simolalla on lähtösaarnan aika

Kirkkoherra Pertti Simola arvelee lähtösaarnastaan tulevan normaalia henkilökohtaisemman puheen. Kuva Teija Loponen

-39,5 vuotta olen palvellut Malmin seurakuntaa eri tehtävissä, nyt olen valmis lähtemään, kertoo Malmin kirkkoherrana viimeiset 26 vuotta toiminut Pertti Simola.

Simola toteaa olevansa valmis lähtemään, mutta ei sillä mielellä, että olisi saanut tarpeeksi tehtävästään, tai kokenut sen liian vaikeaksi tai työlääksi.

-Täällä on ollut todella mukava toimia kirkkoherrana ja meillä on hyvää porukkaa töissä. Joitain ihmissuhteita tulen varmasti kaipaamaankin. Tein päätöksen eläkkeelle jäämisestä vuosi sitten ja nyt kuluneen vuoden aikana olen kaikin puolin henkisesti valmistautunut siihen, että minun aikani seurakunnan ruorissa on pian ohi. Päätös ei yhtään kaduta, mutta en myöskään ajattele, että pääsenpäs tehtävästä eroon, Simola huomauttaa.

Jäljellä on vielä yksi seurakuntaneuvoston kokous, niitä on ehtinyt kertyä yhteensä 260.

-Osallistun vielä myös hiippakunnan pappien kokoukseen ja sitä alustavaan rovastikuntamme pappien kokoukseen. Niiden lisäksi toimitan kahdet hautajaiset, Simola listaa jäljellä olevia tehtäviään.

Lähtöjumalanpalveluksen jälkeen kirkkoherran pesti jatkuu vielä viikon verran ennen kuin uusi mies astuu kirkkoherran saappaisiin.

Uudelle kirkkoherralle, Heikki Arikalle, tulevat osumaan uudistamisen ja entistä kireämmän talouden ajat.

-Paljon muutoksia joudutaan tekemään ja on järkevämpää, että Arikka pääsee aloittamaan puhtaalta pöydältä, eli käynnistämään itse suunnitelmat, eikä jatkamaan toisen aloittamia asioita. Siksi nyt on oikea hetki lähteä.

Simola uskoo, että työntekijät pystyvät kyllä sopeutumaan tuleviin muutoksiin.

-Kehotan kaikkia suhtautumaan tulevaan avoimin mielin ja rohkeasti.

Samaten hän huomauttaa, ettei kenenkään pitäisi vertailla nykyisiä ja tulevia toimintatapoja toisiinsa. Ne kun pakostikin muuttuvat aikojen myötä.

-Lähtösaarnan pidän ensi sunnuntaina, 18.9. Malmin kirkossa. Se on viimeinen saarna, jonka virassani pidän. Papin oikeudet minulle jäävät, eli voin eläkkeelle jäätyänikin pitää saarnoja ja suorittaa kirkollisia toimituksia. Saarnaamiseen en näillä näkymin koe erityistä tarvetta, mutta  jos minua pyydetään häihin, ristiäisiin tai hautajaisiin niin voin ne kyllä hoitaa, jos olen vapaana, toteaa Malmin seurakunnassa lähes 40 vuotta työskennellyt Pertti Simola.

Joihinkin perhejuhliin hän arvelee edelleenkin saavansa kutsun.

Eläkepäiviään hän ei sen tarkemmin ole vielä suunnitellut.

-Taksin ajaminen voisi olla taas mukava harrastus, mutta sitä varten täytyy vähän kurssittaa itseään. Silläkin alalla on muutoksia tapahtunut, Pertti Simola hymähtää.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliTapanila-Seura haluaa säilyttää 100-vuotiaan koulun kyläläisten käytössä
Seuraava artikkeliJussi Saksan Muistot soivat Malmitalolla