Jussi Saksan Muistot soivat Malmitalolla

Jakomäessa lavalle nousee myös Jussi Saksa ja Dream On Showband.

Pepe Willberg, Mikko Herranen, Sami Saari ja monet muut tunnetut nimet tulkitsevat sekä Jussi Saksan sävellyksiä, että myös omia hittejään 40 vuoden ajalta Malmitalolla kuultavassa konsertissa. Muistot –konsertti on samalla Saksan novellikokoelman julkistustilaisuus.

-Metropolia ammattikorkeassa tuottajaksi opiskellut Mikko Herranen valitsi antamieni 50 biisin joukosta nämä yksitoista kappaletta Muistot-levylle, kertoo Jussi Saksa.

Kappaleet ovat 40 vuoden ajalta. Saksa on säveltänyt sekä sanoittanut lähes kaikki levyn kappaleet, levyn sovituksista valtaosa on Mikko Herrasen.

-Olen kirjoittanut lauluja useille tunnetuille artisteille, kuten Jari Sillanpää, Markku Aro, Kati Fors, Jukka Hallikainen ja Markus Allan, mutta todella paljon on käyttämätöntäkin materiaalia. Olin jo kauan sitten aloittanut myös novellin kirjoittamisen pöytälaatikkoon ja kun annoin vaimoni lukea tekstiä, hän totesi, että se on hyvää. Siitä innostuin avaamaan sanoituksiani proosaksi ja ryhdyin kirjoittamaan tätä Muistot -levyä myös novelliksi, Saksa kertoilee.

Jussi Saksa muistelee ammoista tapaamistaan Vexi Salmen kanssa, jossa aiheena oli, miten tehdä hyvää tekstiä.

-Vexi neuvoi, että lue kaikki keskeinen maailmankirjallisuus, niin saat rikkaan sanaston. Siinä sitä haastetta riitti, Saksa myhäilee.

Vielä tärkeämpänä hän pitää Veikko Lavilta saamaansa ohjetta noudattaa omia ideoita, eikä toteuttaa muiden toiveita.

-Sitä olen pyrkinyt aina noudattamaan. Minulla on ollut hyviä tukijoita Jaakko Salosta lähtien, mutta hän ei löytänyt minulta mielestään myyvää materiaalia.

Omien ideoiden toteuttaminen ja musiikin riemun jakaminen ovat Jussi Saksan kantava voima. Hän vetää Rytmimajakkaa eli bändisoiton pariin lapsia johdattavaa toimintaa 19:sta koulussa lähinnä Itä-Helsingissä.

-Lapset ovat pääosin maahanmuuttajataustaisia, kerrallaan on 5-8 lasta 45 minuutin sessiossa, Saksa kertoo.

Lisäksi hän vetää Jakomäen viihdeorkesteria, koululla kun jäi käyttöä vaille 10 puhallinsoitinta ja lisäksi löytyi 15 jousisoitinta, joiden avulla saatiin kokoon kunnon viihdeorkesteri. Sitä kuultiin viime lauantaina Puistola-päivien toritapahtumassa, jonka kaikki musiikkianti oli Jussi Saksan kokoamaa.

Nuorisoasiainkeskuksen kanssa Saksa tekee yhteistyötä järjestäen nuorisotaloille bändikoululaisten keikkoja.

-Soitan itse näiden nuorten kanssa ja nyt ovat tulleet tutuksi niin Robinin, Paula Vesalan, Antti Tuiskun kuin muidenkin nuorten suosikkien biisit, ikinuori muusikko hymyilee.

Vuosien varrella Jussi Saksa on esiintynyt varsin monenlaisissa kokoonpanoissa ja säestänyt lukuisia tunnettuja artisteja. Finnair Pilots´ Big Bandin kapellimestarina Saksa toimi vuosina 2002-2012 ja Pop & Jazz Konservatorion apulaisrehtorina 1987-2016. Ensimmäisiä kokoonpanoja oli Saksa Brothers, jonka ensimmäisen levyn Rankka päivä –nimikappaleen Jussi teki kuultuaan radiosta Beatlesien A Hard Day´s Night –biisin. –Se teki ison vaikutuksen!

Viime aikoina Jussi Saksa on kierrellyt duona ystävänsä Jussi Liskin kanssa soittamassa Livejukeboxia.

-Se on kokoamani lista pitämistäni kappaleista vuosien varrelta. Listat jaetaan kuppiloissa pöytiin ja kun ostaa oluen, saa valita kappaleen. On jännä seurata, millaista musiikkia yleisö haluaa kuulla, Jussi Saksa tuumailee.

Livejukeboxiakin kuultiin Puistola päivillä.

Malmitalossa pidettävä Muistot –konsertti tulee olemaan Jussille eräänlainen unelmien täyttymys, onhan se kooste 40 vuoden varrelta.

-On tietysti harmi, että ihan kaikki levyllä laulavat artistit eivät päällekkäisyyksien vuoksi pääse paikalle, mutta toisaalta olen todella otettu ja onnellinen, että niin moni nimekäs laulaja sinne tulee juhlimaan kanssani!

Muistot konsertin jälkeen Jussi Saksaa tullaan kuulemaan Malmitalolla 11.11. kello 15 ja 19 Kauko Käyhkö 100 vuotta – Kalastaja-Eemeli ja muita mukavia miehiä –konsertissa.

Teija Loponen

Muistot-konsertti 22.9. klo 19 Malmitalossa, kesto 2 h, väliaika. Liput 20 e. Myynnissä Muistot –levyä ja novellikokoelmaa.

Edellinen artikkeliKirkkoherra Pertti Simolalla on lähtösaarnan aika
Seuraava artikkeliYrittänyttä ei laiteta