Kaikkiaan 24 Helsingin yliopiston geo- ja maantieteiden laitoksen opiskelijaa on mukana tutkimuksessa, jossa otetaan neljän hengen ryhmissä pintamaanäytteitä Malmin lentokentän ja Tattarisuon alueella. Ensimmäiset näytteet otettiin perjantaina ja kenttätyö jatkuu tällä viikolla.
– Suoritamme maisterivaiheen syventävissä opinnoissa kurssia ympäristögeologian tutkimusmenetelmät. Teemme pintamaan raskasmetalleista sekä muista haitta-aineista laajan selvityksen Malmin lentokentän ja Tattarisuon alueelta, kertoo tutkimusryhmässä mukana oleva opiskelija Petri Suninmäki Kumpulan kampukselta.
Malmin maaperän tutkimista opiskelijoille ehdotti heidän professorinsa.
– Koska alue on mielenkiintoinen. Teemme tätä tutkimusta jo tehtyjen tutkimusten tueksi. Vertaamme, miten pintamaat eroavat maanäytteisiin, joita kaupunki on ottanut syvemmältä vuonna 2014. Toteutamme samalla yliopiston yhteiskunnallista tehtävää ja autamme kaupunkia. Otamme näytteitä enemmän kuin kaupunki on ottanut omissa tutkimuksissaan. Myös Rambollilta on tulossa vielä uusi raportti.
Suninmäen mukaan vastaava tutkimus Suomenlinnassa vuonna 2008 johti toimenpiteisiin, kun päiväkodin pihasta löytyi lyijyä.
Itse lentokentän alue Malmilla ei liene niin pahasti pilaantunut.
– Siellä on täytömaata, mutta on sinne myös dumpattu sodan jälkeen neuvostovalvonnassa rautatynnyreitä, joista ei oikein tiedetä mitään.
Kenttätutkimuksissa jokainen ryhmä ottaa 30-50 maaperänäytettä pintamaasta. Näytteet analysoidaan kannettavalla XRF-analysaattorilla. Lisäksi osa näytteistä analysoidaan myös laboratoriossa.
Kaikkiaan näytteitä otetaan havaintopisteistä, joita on 200-300. Pisteet ovat Malmin lentokentän vanha paloharjoitusalue, lentokentän luoteisosan maavallit, Alppikylä, kartingradan alue, Tattarisuon pienteollisuusalue ja Lahdenväylän itäpuoli.
– Kurssimme lopuksi laadimme yhteisen loppuraportin, joka annetaan myös Helsingin kaupungin käyttöön aiempien tehtyjen maaperäselvitysten tueksi.
Lisäksi Suninmäki on itse tekemässä aineistoa hyödyntäen pro-gradu –tutkielman. Kurssiraportti valmistuu lokakuun lopulla ja gradun hän aikoo jättää kevään 2017 aikana.
Kurssin vastuuhenkilönä toimii ympäristögeologian professori Veli-Pekka Salonen.
Pirjo Pihlajamaa