Lauri Lehtinen nivoo kuvat ja tekstit yhteen

Lauri Lehtisen kuvituksia ja tekstejä Ankin Manki –kirjasta on Pukinmäen kirjastossa tämän kuun ajan. Kuvat Teija Loponen

Kirjojen kuvitus on vaativaa työtä, sillä kuvituksen pitää vastata tekstistä syntyviä mielikuvia. Pukinmäen kirjastossa on esillä Lauri Lehtisen Ankin Manki –kirjan kuvitustöitä sekä kuviin liittyviä riimejä.

Ankin Manki on hauska motskarikirja lapsille, mutta siitä saavat iloa myös iltasatua lukevat aikuiset. Jokaisella sivulla kun on faktalaatikko, joka kertoo tarkemmin

Lauri Lehtinen on sekä insinööri, että kuvittaja ja kirjailija.
Lauri Lehtinen on sekä insinööri, että kuvittaja ja kirjailija.

kuvituksen ja riimityksen aiheena olevasta menopelistä, erilaisista kaksipyöräistä mankista harrikkaan sekä kuuluisista moottoripyöräilijöistä.

Tuon Ankin Mankin kuvitusta on syyskuun ajan Pukinmäen kirjaston näyttelysermeissä, mutta samalla nähtävänä on kuvia myös vielä julkaisemattomasta metsäaiheisesta kirjasta.

-Metsätyökoneisiin liittyvän kirjan koostaminen on vielä kesken, mutta ilmestyminen on jo varmaa, kertoo tapaninvainiolaismies.

Nähtävillä olevista kuvitustöistä ja teksteistä voisi päätellä Lauri Lehtisen olevan nimenomaan lastenkirjailija. Miehen yksi ammatti on kuitenkin insinööri.

Työuran varrelta löytyy silti muun muassa työ Yleisradion viihdetoimittajana, sarjakuvien piirtämistä, kirjojen käännöstöitä ja monenlaista muutakin luovaa ja kirjallista tekemistä.

Insinöörin taitoihin sen sijaan viittaavat nähtävillä olevat kuparisyövytystyöt, joiden tekniikan hän on itse kehitellyt.

-Kuparisyövytys on mielenkiintoista ja sillä saa hienoja tauluja aikaiseksi ihan mistä aiheesta vain, Lehtinen huomauttaa.

Kolmantena osa-alueena kirjaston näyttelyssä on pieni otos joulukortteja, joita hän on tehnyt. Jonkinlainen satiiri on aina mukana Lehtisen piirroksissa, niin myös joulukorteissa, joita hän on tehnyt myös tilaustöinä yrityksille.

Luovuus ja taito piirtää ovat ilmiselvästi periytyviä asioita, sillä parhaillaan Ilta-Sanomien kuukauden kotimaisena sarjakuvana on Lehtisen 19-vuotiaan Rakel-tyttären piirtämä ja Laurin käsikirjoittama ”Hetkiä historiassa”-sarjakuva.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliPuhdistamo pesi jätevettä yli sata miljoonaa kuutiota
Seuraava artikkeliTivoli Sariola täytti Kurranummen