Konsertteja pilke silmäkulmassa

Malmin Mieslaulajien harjoitukset Miljan palvelutalon tiloissa ovat taas käynnistyneet. Mukava miesporukka ottaa vastaan uusia laulajia. KUVA TEIJA LOPONEN

Perinteistä arvokasta mieskuorolaulua, mutta myös viihdyttävää ja yllättävää ohjelmistoa. Malmin Mieslaulajien konsertit ovat viime vuosina muuttuneet esiintymisiksi, joissa sooloesitykset ja hauskat pienet yllätykset saavat yleisön viihtymään.

-Kirsi on tuonut meille uutta säpinää ja iloista meininkiä, kiittelee kuoron puheenjohtaja Keijo Mäenpää Malmin Mieslaulajia johtavaa Kirsi Tunkkaria.

Malmin Mieslaulajien historia alkaa vuodesta 1945. Neliäänistä perinteistä mieskuorolaulua harrastettiin pitkään noin parinkymmenen hengen voimin. Muutaman kerran kuoro oli jo täysin hiipumassa, mutta aina noustiin aallonpohjasta ja vahvistuttiin. Uudet ammattitaitoiset  kuoronjohtajat toivat kukin aina jotain uutta ja innostavaa mukaan. Nyt laulajamäärä pyörii kolmenkymmenen miehen hujakoilla.

-Kirsi Tunkkari tuli meille kolme vuotta sitten ja hän otti ohjelmistoon myös viihdemusiikkia. Viime vuosina meillä on ollut jopa vähän koreografiaa konserteissa mukana, Mäenpää kertoo nousseen suosion salaisuuksista.

Muutosten myötä kuoron viimeisimmät konsertit ovatkin olleet loppuunmyytyjä.

-Myöntää täytyy, että hivenen pelotti tulla ensimmäistä kertaa nuorena naisena mieskuoron keskelle, mutta hyvin he ottivat minut vastaan ja ovat oppineet myös oppimaan uusia asioita, Tunkkari kiittelee kuorolaisiaan.

Hän lisää, että mieskuorolaiset ovat hyvin joustavia ja uudet ideatkin on otettu hyvin vastaan.

-On ollut hienoa huomata, että muutosvastarintaa ei juurikaan ole, vaan uudet ajatukset ovat tervetulleita. Sanoisin, että meillä on varsin saumaton yhteiselo ja se näkyy ehkä siinäkin, että vapaaehtoisia solisteja ilmoittautuu konsertteihin tosi paljon!

Sekä kuoronjohtaja, että puheenjohtaja ovat samaa mieltä kuoron tavoitteista olla vireä ja uusiutuva sekä yleisöään innostava kuoro, joka on valmis ottamaan jatkuvasti uutta materiaalia konserttiohjelmistoonsa.

Jatkossa Malmin Mieslaulajia tullaan kuulemaan myös pienryhminä, jotka vierailevat erilaisissa laitoksissa esiintymässä.

Tämän hetken kuorolaisista osa on ollut mukana jo vuosikymmenet, jokunen vasta vuoden verran.

-Otamme edelleen mielellämme uusia laulajia mukaan. Laulajan itsensä kannalta on ehkä helpointa tulla mukaan näin alkusyksystä tai sitten vuoden vaihteessa, jolloin aloitetaan uusien kappaleiden ja konserttien harjoittelu. Mutta mukaan voi tulla koska vain, eikä meillä ole laulukoetta tulijoille, muistuttaa Kirsi Tunkkari.

-Nyt kun porukka on näin iso, on tänne helppo sujahtaa mukaan keskellä kauttakin, lupailee Keijo Mäenpää.

-Eikä Malmin Mieslaulajat ole tarkoitettu vain malmilaisille miehille, ovet ovat auki kauempaakin tuleville, kuoron sihteeri Heimo Kaukolinna muistuttaa.

Kuoroon toivottaisiin nyt erityisesti tenoreita ja myös ihan matalia ääniä.

Seuraavat konsertit ovat joulukuussa ja sitten helmi-maaliskuussa.

-Konsertti on sellainen hyvä päämäärä, tavoite, jotta kuorolaulu ei olisi vain mukavaa yhdessäoloa, mikä sekin on tietysti tuiki tärkeää, kuoron vetovastuussa olevat tuumivat.

Lähitulevaisuudessa Mieslaulajat tulevat tarjoilemaan toivekonsertin, johon on jo saanut esittää toivelauluja, mutta niitä kerätään vielä lisää.

-Toivekonsertissa tullaan myös esittämään terveisiä tutuille, ja näitä tervehdyksiä tullaan kuvaamaan Malmilla. Olemme havainneet, että profiloidut konsertit vetävät paremmin, olipa teemana sitten Junnu Vainio, tai jokin muu, Tunkkari toteaa.

Mäenpää iloitsee siitä, että nyt kuoro on jo tullut ihmisille tutuksi ja tiedetään, että heiltä voi odottaa tasokasta esiintymistä.

Mukaan kuoroon pääsee suuntaamalla askeleensa tiistaina kello 18 Miljan palvelutaloon Latokartanontien varteen. Kuorolaiset löytyvät ruokasalista harjoittelemasta.

-Harjoitukset on kerran viikossa, noin 2,5 tuntia kerrallaan jatkuen marraskuun loppuun. Sen jälkeen lauletaan konserteissa. Rohkeasti mukaan vain, Keijo Mäenpää rohkaisee.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliPentti Salmi selostajana Malmin korismuseon avajaisissa
Seuraava artikkeliValinnan vaikeutta