Pentti Salmi selostajana Malmin korismuseon avajaisissa

Koripallopallomies ja TV-selostaja legenda Pentti Salmelta luisti selostus Suomen maajoukkueen peleistä koripallon EM-kisoista yli puolen vuosisadan takaa. Salmi oli itse kuvannut ne kaitafilmitekniikalla. KUVA HEIMO LAAKSONEN

Mister koripallo ja YLE:n pitkäaikainen urheilutoimittaja Pentti Salmi oli mielipuuhassaan Malmille avatun koripallomuseon avajaisissa. Hän selosti kaitafilmille kuvaamiaan Suomen maajoukkueen pelejä vuosilta 1957 ja 1961.

Malmin monipuolisuus täydentyi museolla kun koripallomuseo avasi viime viikolla ovensa osana Malminkaarella uusiin tiloihin muuttanutta Korispisteen myymälää. Hankkeen primus motor on museojohtaja Jari Toivonen, jonka ideasta syntyi pystyttää Malmille Kotkassa toimivan koripallomuseon sivupiste.

Ja näyttävä museo tulikin. Uutuutta juhlisti myös elämäntyönsä koripallon ja TV:n parissa tehnyt selostajalegenda Pentti Salmi (88). Salmi ehätti aktiiviurallaan olla 18 kertaa Olympialaisissa, sekä olla erotuomarina kolme kertaa miesten ja kahdesti naisten EM-kisoissa. Lisäksi hän on tehnyt lajin parissa mittavaa valmennustyötä, luotsaten joukkueensa HKT:n viiteen peräkkäiseen Suomen mestaruuteen.

Avatun museon koripallon Hall of Fame osiosta löytyi tietty myös Salmen esittely.

Avajaisvieraat saivat nähdä ja kuulla Suomen koripallomaajoukkueen pelejä mustavalkoisina EM-kisoista vuosilta 1957 Sofiassa ja 1961 edesmenneen Jugoslavian Belgradissa. Pentti Salmen liveselostus itse kuvaamaansa kaitafilmiin sujui kun ennen televisiossa. Asiantuntemus ja sujuvuus eivät olleet hävinneet mihinkään. Selostukseen mahtui monia koripallolegendoja, malmilaisena erikoisuutena nähtiin Suomi-paidassa Malmin Kauppaoppilaitoksen entinen rehtori Arto ”Poka” Koivistokin.

Museojohtaja Jari Toivonen myhäili tyytyväisenä avajaisvieraiden joukossa. Hän kertoi, että nyt museossa ovat malmilaisen Masu basketin, HNMKY:n ja Tapiolan Hongan lasivitriinit. Näiden seuratyöstä ja historiasta kertovien vitriinien on tarkoitus vaihtua vuosittain. Nyt museovieraat ottaa heti ovella malmilaishenkisesti vastaan  Petteri Koposen ja Sasu Salinin malmilainen kasvattajaseura Masu Basket.

-Täällä punaisena lankana ovat puhekuplat, jotka kertovat koripallotarinaa. Pyrimme myös parantamaan ja vahvistamaan seurakulttuuria, kertoi Toivonen, joka oli jo vuonna 2008 perustamassa Kotkan koripallomuseota.

Malmi on nyt toinen Kotkan ”alamuseo”. Vantaan Energia-areenalla on kaksi vitriinillistä koripallohistoriaa. Malmin museon graafisen ilmeen on toteuttanut maineikas koripalloilija Tuija Rannikko.

Malmin korismuseo on avoinna Korispisteen myymälän aukioloaikoina. Museoon on vapaa pääsy.

Heimo Laaksonen

Edellinen artikkeliHIFK rantautui Malmille : Junioreille kiekko-oppia ammattilaisten vetämänä
Seuraava artikkeliKonsertteja pilke silmäkulmassa