Vuosikymmenien päästä

Toisinaan nousevat esille ne virheet tai onneksi toteutumatta jääneet suunnitelmat, jotka koskettavat seuraavia sukupolvia. Yksi sellainen on entinen Enso-Gutzeitin pääkonttori  Katajanokalla, joka ei vieläkään ole saanut sijaa kaikkien ihmisten sydämissä. Sen alta kun purettiin palatsimainen Norménin talo. Onneksi toteutumatta jäi Töölönlahden täyttäminen, siitä nykypolvet ovat kiitollisia. Vastaavia kohteita on täällä meilläkin. Paljon vanhoja tyylikkäitä, joskin rapistuneita rakennuksia on purettu ja uutta rakennettu tilalle. Onneksi Latokartanontien varresta kunnostettiin yksi vanha hieno puurakennus, joka on Parasta lapsille ry:n toimitalo.

Tähän joko säilytettyjen tai tuhottujen kohteiden joukkoon on kovaa vauhtia nousemassa Malmin lentoasema. Joko se ymmärretään säilyttää, kunnostaa ja kehittää sen ympäristön liiketoimintaa palvelemaan koko maata ja samalla säilyttää sitä ympäröivä luonto, tai sitten se tuhotaan tiiviillä asuntorakentamisella.

Kentän säilymistä tukemaan on avattu uusi kansalaisaloite Lex Malmi. Sen taustalla olevat ihmiset näkevät lentoaseman tärkeänä yhtenä koko maan elinkeinoelämän porteista pääkaupunkiin ja sitä kautta muualle maailmaan. Lentoaseman säilyminen vahvistaisi myös Malmin alueen pienteollisuuden säilymistä Helsingin rajojen sisäpuolella ja kaupunkilaistenkin kannalta tärkeiden verstaiden ja pienten pajojen säilymistä.

Toisena näkökohtana on asuntotarve. Onko se todellisuudessa niin mittavaa ja nimenomaan juuri Malmin lentoasemankin tontin tarvitsevaa kuin annetaan ymmärtää. Eräs puolituttu pohdiskeli, että kun yhtäkkiä löydettiin kymmenille tuhansille turvapaikanhakijoille asunnot, niin eikö osan heistä jo lähdettyä pois näitä kohteita voida nyt remontoida asuinkäyttöön. Toki Malmille ja sen ympäristöön rakentamista tarvitaan ja sitä jatkuvasti tehdäänkin täydennysrakentamisena. Suunnitelmissa on niin tornitaloja kuin matalampaakin rakentamista. Uudet asukkaat ovat paikallisille yrittäjille tärkeitä asiakkaita. Mutta niin ovat myös vanhat elinkeinonharjoittajat, joita lentoasemalta ja sen lähiympäristöstä lähivuosina häädetään pois. Malmin soisi säilyvän moni-ilmeisenä ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaana alueena.

Päätoimittaja Teija Loponen

Edellinen artikkeliSuomen ensimmäinen naisrokkari Muska Malmille
Seuraava artikkeliTapanilan Pikkukoulun tulevaisuus