Lomatauon paikka

Tämän numeron myötä me lehden tekijät jäämme muutaman viikon lomatauolle. Tulevien viikkojen aikana katsomme vain satunnaisesti sähköpostejamme, mutta niihin voi silti jättää viestejä odottamaan. Viesteihin vastaamme varmemmin vasta töihin palattuamme elokuun ensimmäisellä viikolla. Silloin elokuussa tulemme kertomaan harrastusteemassa muun muassa erilaisista liikunta- ja muista vapaa-ajan harrastuksista, jotka heti alkusyksystä käynnistyvät. Nyt heinäkuussa on ohjatussa vapaa-ajanvietossakin hiljaista, sillä tauko on paikallaan myös harrastuksista, ei vain töistä.

Loma määritellään Wikipediassa siten, että se on työstä, opiskelusta tai vastaavasta saatava pitempi vapaa-aika. Kesälomaa odotetaan aina innolla ja malttamattomasti, mutta se on myös ohi ihan liian pian. Lomapäiviltä odotetaan paljon ja niiden oletetaan olevan lämpimiä ja aurinkoisia. Silti kaikki tiedämme, että kesään mahtuu monenlaista säätä ja tekemistä, joka sopii myös sadepäiviin. Lapsiperheille kesäloma voi olla ahdistava, koska lasten loma-ajat ovat aikuisia pidempiä ja sen vuoksi mielekkään ja turvallisen tekemisen järjestäminen heille saattaa olla haastavaa. Yhteisen loman viettoon paineita voi tuoda myös se, että pitäisi ehtiä käydä kovin monessa paikassa vaikkapa sukuloimassa ja loma tuntuu silloin helposti vain paikasta toiseen matkustamiselta.

Loman on tarkoitus olla rentouttava ja voimia kokoava ajanjakso. Niinpä jokaisen on syytä ehkä hivenen itsekkäästikin pitää puoliaan oman ajan saamiseksi ja tuon palautumisen toteutumiseksi. Toisaalta toimeliaskin loma voi olla antoisa ja rentouttava, kunhan tekemisestä nauttii ja saa uutta voimaa. Omaan lomaani on jo toistakymmentä vuotta kuulunut vaellusreissu muutaman ystävän kanssa. Viikkoon ei erämaa-alueilla juuri muita kulkijoita näy, tuntureissa ei tukiasemia kännykälle ole ja päivät kuluvat kävellen, ruokaa laittaen ja illalla sopivaa teltanpaikkaa etsien. Ei ole kiire mihinkään, ei tarvitse vastailla kysymyksiin ja ehtiä olla monessa mukana. Reittiäkin voi tarvittaessa muuttaa.

Päätoimittaja Teija Loponen

Edellinen artikkeliPihlajamäki täyttyy nuorista ja naurusta
Seuraava artikkeliPyöräilyväylä yhä poikki Puistolassa