Kansallistaiteilijan jalanjäljissä Malmilla: Malmin Madonna

Malmin Madonna kuvaa Mary-vaimoa imettämässä parin esikoista.

Gallen-Kallelan museossa voi nähdä klassikkoteoksia sekä oppia taiteilijan yhteyksistä Malmille.

-Erämaan kätköissä tahtoisin omistaa sakaraharjaisen linnan, haaveili usein Suomen kansallistaiteilijana pidetty Akseli Gallen-Kallela. Niinpä Tarvaspään ateljeelinnassa sijaitseva Gallen-Kallelan museo lienee ollut rakennuttajalleen Gallen-Kallelalle unelmien täyttymys valkoisine torneineen ja renessanssi-vaikutteisine holvikaarineen. Mutta tuo Espoon korvessa sijaitseva lukaali ei ole ainoa paikka, jossa mestari on asustellut.

Gallen-Kallelan museossa on syyskuuhun asti näyttely Malmin Madonna, jonka vetonaula on Gallen-Kallelan Mary-vaimoa kuvaava Madonna-maalaus. Teoksessa Mary imettää parin esikoislasta Marjattaa runsaiden käyttö- ja koriste-esineiden ympäröimänä.

Taustalta voi bongata vaikka mitä, esimerkiksi Aino-triptyykin keskimmäisen osan. Taulu maalattiin vuonna 1891 parin ensimmäisessä yhteisessä kodissa, malmilaisessa ateljeessa.

Harva tuntuu tietävän nykyisellä Latokartanontiellä ennen sijainneen huvilan olleen Akseli Gallen-Kallelan asuinsija ja ateljee 1890-luvun alussa. Talossa majoittui muutakin taideväkeä Juho Rissasesta Louis Sparreen. Gallen-Kallelat muuttivat taloon heti häämatkansa jälkeen.

Asunnon löytäminen oli ollut hankalaa, Akseli kun tarvitsi ateljeeksi kelpaavan huoneen. Malmilla syntyi monia Gallen-Kallelan merkittävimpiä teoksia, muun muassa Aino-triptyykki, luonnokset Kullervon kiroukseen sekä tämän hetkisen näyttelyn vetonaula Madonna.

Malmilla asuessaan Gallen-Kallela toimi myös pilapiirtäjänä. Hän muun muassa piirsi malmilaisia juoppoja kotimatkallaan junassa, ilmeisesti alun perin raittiuslehteen, mutta liian uskaliaina pidetyt kuvat päätyivätkin Nuori Suomi -albumin sivuille. Suivaantuneet, tahtomattaan malleiksi joutuneet malmilaiset hyökkäsivät taiteilijan kimppuun asemalla, aiheuttaen kuitenkin vain ruhjeita.

Tarvaspään näyttely täyttää koko linnan lattiasta skannattavilla koodeilla aina tornin ylimpään kerrokseen, jonne saa jättää kaikkien luettavaksi kirjeitä ystävälle tai vaikka salaiselle ihastukselle. Suurin osa kirjeistä on kuitenkin suunnattu mestarille itselleen. Kuten se yhdessäkin kirjeessä muotoiltiin: -Kiitos suomalaisen kansallisidentiteetin luomisesta silloin, kun sitä eniten tarvittiin.

Malmin Madonna Gallen-Kallelan museossa 4.9. asti

Gallen-Kallelan tie 27, Espoo

Auki klo 11-18. Liput 4-8 €/hlö, alle 18-vuotiaat veloituksetta

Aino Heikka

Edellinen artikkeliMukiinmenevä kierros juhannuksen alla
Seuraava artikkeliPihlajamäki täyttyy nuorista ja naurusta