Mainiota juhannusta!

Juhannusta eli keskikesän juhlaa vietetään tasan puoli vuotta ennen joulua, ei enää kesäpäivänseisauksen aikaan kuten aiemmin. Suomessa juhannus oli alun perin muinaisuskontoon liittyvä juhla ja juhannustaiat elivät vielä pitkään. Nykypäivän juhannus merkitsee monille pitkää viikonloppua, johon liittyy mökille tai muualle maaseudulle lähtö, kokon polttamista ja juhannussauna. Vaikka muulloin ei vihtaa tekisi, juhannussaunaan vihtominenkin monilla kuuluu. Yhä useampi tuntuu myös nauttivan kaupunkijuhannuksesta. Silloin saa nauttia harvinaisen rauhallisesta ja hiljaisesta stadista, jossa ei autoja ja ihmisiä juuri liiku.

Juhannuksena liputukseen liittyy poikkeus keskikesän auringon ansiosta. Lippu nostetaan salkoon jo juhannusaattona kello 18 ja lasketaan juhannuspäivänä klo 21. Juhannus on siis ainoa juhla, jolloin lippu on salossa läpi yön. Harmillisesti liputtamattomuus omakotitalotonteilla on samalla merkki murtovarkaille siitä, että ei olla kotosalla. Juhannuksena, kuten muutenkin lomille lähdettäessä, kannattaa yrittää sopia naapureiden tai muiden lähistöllä asuvien tuttujen kanssa, että kävisivät tyhjentämässä postilaatikon ja siirtämässä vaikkapa kastelukannun paikkaa pihalla, jotta talo vaikuttaisi asutummalta. Myös ajastuksella toimivat valot ovat yksi hyvä keino saada murtovarkaat varovaisemmiksi, etenkin jos ajastukseen saa vaihtelevan syttymisajan.

Viime viikon perjantaina julkistettiin tasavallan presidentti Sauli Niinistön myöntämät arvonimet. Yksi kuudesta kotiseutuneuvoksen arvonimen saaneista oli valtaosalle lukijoistammekin tuttu Laaksosen Hemppa. Puistolalainen mies tunnetaan hyvin uraauurtavasta paikallislehtityöstään, innokkaana urheilumiehenä sekä varavaltuutettuna. Tätä neuvoksen arvonimeä haettaessa paikalliset yrittäjät, muut toimijat ja järjestöt olivat innolla ja sydämellä mukana hankkeessa. Kiitos heille siitä ja onnittelut uudelle kotiseutuneuvokselle!

Päätoimittaja Teija Loponen

Edellinen artikkeliKirjastossa rakennettiin kymmenen keppihevosta
Seuraava artikkeliHeimo ”Hemppa” Laaksosesta kotiseutuneuvos