Pukinmäen teatterikoulun Macbeth edusti Helsinkiä

Pukinmäen Macbethin näyttelijät Vaasan kaupungintalon lavalla juontajien Marko Keräsen ja Janne Grönroosin kanssa: Sanni Tamminen, Ella Lustberg, Taika Kostet, Mei Valtonen, Milka Marttila, Emma Laitsaari, Kiia Sirpoma ja Seni Seikkula. KUVA PÄIVI SEIKKULA

Pukinmäen Macbeth valittiin maaliskuussa pääkaupunkiseudun aluekarsinnoissa eli Loiste-festivaalissa edustamaan pääkaupunkiseutua Vaasaan kansalliselle Teatris-festivaalille. Valtakunnallisessa Teatris-festivaalissa toukokuun lopulla nuoret teatteriharrastajat saivat uusia ideoita ja teatterioppeja.  

Pukinmäen Macbeth toi Shakespearen klassikkonäytelmän koulumaailmaan.

Teatterikoulun oppilaat Seni Seikkula ja Kiia Sirpoma kertovat, että festivaaleilla esitetty näytelmä tehtiin alun perin vain harjoituksena.

-Aloimme suunnitella näytelmää syksyllä treeneissä. Valitsimme tyylilajin, tapahtumapaikan ja perusjuonen. Päätimme tehdä näytelmän, jossa tapahtuu traaginen murha lempeässä koulussa.

Tarinan rakentuessa ohjaajamme Pekka Mattila kertoi sen muistuttavan Macbethia. Silloin perehdyimme Macbethiin ja otimme siitä vaikutteita. Loimme roolihahmot, nimesimme ne ja rakensimme niille luonteenpiirteet. Jossain vaiheessa saimme idean, että tämän kanssa voitaisiin mennä Loiste-festivaalille, nuoret kertovat.

Seni selventää, että hahmot ja tarina syntyivät lähinnä improamalla ja ohjaaja teki siltä pohjalta pikku tekstejä.

Kuningas Macbeth on koulumaailman tarinassa kauneuskilpailun voittanut Sara, jonka Iiris-ystävä houkuttelee pyrkimään oppilaskunnan hallituksen puheenjohtajaksi häikäilemättömin keinoin. Valtataistelussa ei kukaan ole turvassa, vaan jopa koulun talonmies joutuu vaihtamaan työpaikkaa. Lopulta juonittelun aloittaneen Iiriksen omatunto alkaa soimata niin paljon, että hän päätyy mielisairaalaan. Sara jää kiinni ja joutuu vankilaan.

 

Seni ja Kiia kertovat, että Teatris-festivaali oli hieno kokemus.

-Siellä pääsi katsomaan monen muun nuorisoteatteriryhmän töitä, sai ammattilaisilta hyviä neuvoja ja mikä parasta – kavereiden kanssa oli hienoa hengata reissussa, Kiia tiivistää.

Seni Seikkula kertoo, että raadin palautteessa sai paljon opastusta omaan näyttelemiseen.

-Esimerkiksi jos hahmo on tosi lähellä omaa elämää, sitä pitää tarkoituksella liioitella ja karrikoida, jotta siitä tulee tunnistettava.

-Ja pitää näytellä avoimemmin ja voimakkaammin, vahvistaa tunteita ja tapahtumia, Kiia Sirpoma jatkaa.

-Lavan tapahtumia pitää korostaa omilla eleillä ja äänillä. Esimerkiksi yllättävät tapahtumat pitäisi markkeerata isosti ja pitää kohdistaa huomiota pitää muihin tapahtumiin, mikä ohjaa katsojaa seuraamaan esityksen kulkua. Pitää reagoida muiden puheisiin ja sanomisiin eli vahvistaa muiden tekemistä omalla reaktiolla, Seni ja Kiia referoivat raadin neuvoja.

 

Paluumatkalla Vaasasta tytöt pohtivat, että teatteri on paitsi hauska harrastus, se on myös hyödyllinen.

-Se antaa valmiuksia kaikenlaiseen esiintymiseen. Esimerkiksi koulussa on tosi rento pitää esitelmiä, Kiia toteaa.

-Teatriksessa, kuten muutenkin, juuri se ensimmäinen lavalle meno jännitti vähän, mutta kun muutama repliikki oli takana, oli jännityskin kadonnut ja tulee imu joka vetää koko esityksen läpi.  Esitykset menee kuin vettä vaan, toteaa Seni hymyillen.

Nyt viidesluokkalaiset Seni ja Kiia ovat molemmat harrastaneet teatteria ensimmäisestä luokasta alkaen eli jo yli viisi vuotta.

Pukinmäen Macbethissa esiintyi kahdeksan Pukinmäen teatterikoulun 11-13 -vuotiasta nuorta: Taika Kostet, Emma Laitsaari, Ella Lustberg, Milka Marttila, Seni Seikkula, Kiia Sirpoma, Sanni Tamminen ja Mei Valtonen. Tytöt asuvat eri puolilla Koillis- ja Pohjois-Helsinkiä; Pukinmäessä, Pihlajamäessä, Suutarilassa, Tapaninvainiolla, Maunulassa, Pakilassa, Puistolassa ja Siltamäessä.

Suurella osalla ryhmäläisistä on jo uusi projekti menossa, se nähdään Fallkullan kesäteatterissa Tapanilassa heinäkuussa.  Näytelmän nimi on osuvasti Eläinten tila.

Teija Loponen