Juhlitaan Helsinkiä

Tulevana sunnuntaina vietetään jälleen Helsingin syntymäpäivää, mikä tarkoittaa, että kaupunkilaisille on tarjolla runsaasti erilaista ohjelmaa. Helsinki-päivän osuessa sunnuntaihin on entistä useammilla mahdollisuus päästä nauttimaan päivän tarjonnasta. Ja koska Helsinki on laaja, on tapahtumiakin eri puolilla kaupunkia, ei vain keskustan alueella. Helsinki-päivän voisi sanoa alkavan ja loppuvan täällä Koillis-Helsingissä, sillä aamuvarhaisin ohjelma toteutuu Viikissä ja illan viimeisin Malmin lentokenttää kiertävällä polulla, jossa Puistola-Seura vetää tutun Satakielikierroksen.

Malmin lentokenttää kävi viime viikolla kiertämässä Europa Nostran ja Euroopan investointipankin instituutin asettama kansainvälinen asiantuntijaryhmä. Malmin lentoasema on nostettu yhdeksi seitsemästä  Euroopan uhanalaisimmasta kulttuuriperintökohteesta ja asiantuntijat halusivat käydä kartoittamassa kohteen pohtiessaan keinoja suojelun edistämiseen. Ryhmään kuuluva arkkitehti Sara van Rompaey totesi olevan harvinaista, että arvokas teollisuusperintökohde on edelleen toiminnassa. Hän painotti, että kentän rakennukset tulisi suojella, kuten monen muun Euroopan maan lainsäädäntö edellyttäisi, sekä kontekstiltaan että maisemaltaan, joka tässä tapauksessa tarkoittaa kiitoteitä ja lentokentän toimintoja.

Diplomaattiuran tehnyt tohtori Rienko Wilton huomautti, että kun ottaa lisäksi huomioon lentokentän säilyttämisen vahvan kannatuksen, pitäisi kaupungin pyrkiä suunnittelemaan alueen rakentamista siten, että lentokenttäalue säilyisi toimintakykyisenä. Malmin lentoaseman ystäville lausunnot olivat mannaa, mutta kaupunkia nämä mielipiteet eivät velvoita mihinkään. Seuraavaksi Malmin lentoasemaa jo toivotaankin Unescon maailmanperintökohteiden joukkoon. Tukholman Bromman kehittäminen teki siitä taloudellisesti kannattavan, sama voitaisiin kokea Malmilla.

Päätoimittaja Teija Loponen

Edellinen artikkeliAla-Malmin puiston Kesäparkki viihdyttää lomailijoita
Seuraava artikkeliEuropa Nostra: Helsinki torppaa taloudellisen kasvunsa