Uuden alku

Tulevana viikonloppuna sadat alueemme lapset ja nuoret ovat uuden edessä. Koulunkäynti vanhassa tutussa koulussa ehkä päättyy ja vaihtuu uuteen opinahjoon ja uudenlaiseen opiskeluun siirryttäessä yläasteelle, lukioon, ammattikouluun tai muihin oppilaitoksiin. Jokainen koulunvaihdos on aina jännittävä paikka ja jokaiset pääsykokeet oma urakkansa. Perinteisesti tänä viikonloppuna juhlitaan erityisesti uusia ylioppilaita, joilla on takanaan jo pitkä kouluputki. Nuorten ylioppilaiden edessä siintävä tulevaisuus on täynnä toivoa ja odotuksia, mutta myös epävarmuutta opiskelupaikan saannista. Jotkut tähtäävät ulkomaille opiskelemaan, jotkut taas aikovat pitää välivuoden kirkastaakseen itselleen sen, mitä haluavat.

Vanhempia huolestuttaa lasten koulunkäynnissä nykyään koulujen terveellisyys. Yhä useammassa koulussa on havaittu sisäilmaongelmia, jotka aiheuttavat herkimmille oppilaille ja opettajille vakavia terveysongelmia. Homekouluja löytyy joka puolelta kaupunkia, mutta niiden korjaamiseen ei tahdo löytyä varoja. Ja jos koulurakennuksesta siirrytään evakkoon, ongelmia tuottavat koulutarvikkeet. Hometiloissa olleita välineitä ei saisi siirtää uusiin tiloihin, mutta varoja uusien tarvikkeiden hankintaan ei tahdo olla. Erilaisia puhdistusmenetelmiä testataan, mutta ilmaisia nekään eivät ole. Tavallinen kadunmies toivoisi rakennuksia suunnittelevien ja rakentavien pohtivan tosissaan, mikä rakentamisessa oikein on mennyt vikaan.

Koulujen päättyminen tietää lomakauden käynnistymistä. Nuorimpien koululaisten kohdalla on huoli, miten keksiä edullista ja turvallista tekemistä lapsille vanhempien lomien alkuun saakka. Erilaiset leirit, urheilukoulut ja nuorisotalojen kesätoiminta ovat hyviä vaihtoehtoja ohjattuun päivään. Jos lapsella on ennestään joku harrastus, voi siihen liittyen löytyä kesälle lisäkursseja. Maksutonta ohjelmaa tarjoaa ainakin nuorisoasiainkeskus. Sekä Pihlajamäen nuorisopuisto, että Fallkullan kotieläintila tarjoavat paljon tekemistä eri ikäisille nuorille.  Ja leikkipuistoissa pääsevät kaikenikäiset lapset tänäkin kesänä syömään maksuttoman keittolounaan, kunhan ottavat omat ruokailuvälineet mukaan.

Päätoimittaja Teija Loponen

Edellinen artikkeliPrennujen pitkä kausi päättyi SM-hopeaan!
Seuraava artikkeliOnkijat yrittivät koukuttaa Viikin lammella