Onkijat yrittivät koukuttaa Viikin lammella

Ari ja Leena Kajaala kertovat, että allikkosalakan saaminen Viikin lammesta ei ole koskaan ollut niin vaikeaa kuin tänä vuonna. KUVAT PIRJO PIHLAJAMAA

Toiveikkaat kalastajat vaelsivat Viikin lammelle viikonloppuna, jolloin Helsingissä oli Kalamaraton 2016. Lammessa elää suomalaisittain harvinainen kala nimeltä allikkosalakka, jota monet kymmenet onkijat yrittivät houkutella syöttiin.

Helsingissä järjestettiin viime lauantaina Kalamaraton 2016. Suomalaisen Kalastusmatkailun edistämisseuran kilpailussa joukkueet yrittävän saalistaa vapavälineillä

Allikkosilakan saanut mies poistui iloisena kohti seuraavaa kalavettä.
Allikkosalakan saanut mies poistui iloisena kohti seuraavaa kalavettä.

mahdollisimman monta eri kalalajia 24 tunnin aikana. Kisa alkoi lauantaina keskipäivällä.

– Me osallistumme tähän kisaan kuudetta kertaa, kertovat Ari ja Leena Kajaala.

Viikin lammelle he ovat tulleet kahden muun joukkuetoverinsa kanssa tietyn takia.

– Tämä on ainoa paikka Helsingissä, jossa on allikkosalakkaa. Yritämme saada sitä onkeen, mutta ei vain tunnu tulevan, Ari ja Leena Kajaala kertovat.

He eivät silti aio luovuttaa, koska muutama muu joukkue on onnistunut saamaan Venäjältä Suomeen tuodun kalalajin onkeensa.

Kilpailu on mukavaa ja samalla rankkaa, sillä kisassa kalastetaan läpi yön.

– Parhaat voivat saada yli 30 kalalajia. Me yritämme lähinnä rikkoa oman ennätyksemme, joka on 17. Tavoitteenamme on 20, Ari Kajaala kertoo.

Reilussa kolmessa tunnissa he olivat saaneet ahvenen, ruutanan ja hopearuutanan.

Kalamaraton-kilpailujen tähänastinen voittoennätys on 2014 Helsingistä, jolloin Taimentiimi sai onkeensa 32 lajia. Kilpailussa nopeimmat kiikuttavat tuomaristolle ensimmäiset kymmenen lajia nähtäväksi jo ensimmäisen kilpailutunnin jälkeen.

Kisa on synnyttänyt Suomeen kokonaan uuden harrastusmuodon, lajikalastuksen eli fongauksen. Sen suosio kasvaa kovaa vauhtia.

Tänä vuonna Helsingin kilpailun voitti lopulta Saksan joukkue, joka sai kalastettua 30 eri kalalajia.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliUuden alku
Seuraava artikkeliMalmi pysyy pääkaupunkiseudun pääsairaalana