Malmi pysyy pääkaupunkiseudun pääsairaalana

Malmin terveysasema ja Huslabin ja Hus-Kuvantamisen toimipisteet pysyvät vision mukaan Malmilla. KUVA PIRJO PIHLAJAMAA

Malmia esitetään yhdeksi pääkaupunkiseudun neljästä pääsairaala-alueesta. Kolme muuta ovat Meilahti, Peijas Vantaalta ja Jorvi Espoosta. Meilahteen kuuluvat Iho- ja allergiasairaala sekä Laakson sairaala.

Näin esittää Pääkaupunkiseudun sairaala-aluevisio 2030 –työryhmä visiossaan, joka on päivitys vuoden 2009 visioon. Vielä seitsemän vuotta sitten pääsairaaloita oli kaikkiaan kymmenen. Malmi oli mukana jo silloin.

Uusimman sairaala-aluevision päivittämisen yhteydessä on todettu, että aiempi nelijako ei ole enää ajankohtainen. Tuolloin sairaalaverkon rungon muodostivat päivystys- ja akuuttisairaalat, elektiiviset (kiireetön) sairaalat, kuntoutussairaalat ja psykiatriset sairaalat.

Nyt tehdyn vision lähtökohtana vuonna 2030 on neljä hyvin saavutettavaa sairaala-aluetta, jotka tarjoavat ympärivuorokautisia somaattisia ja psykiatrisia päivystyspalveluja.

Myös iäkkäiden akuuttisairaanhoito ja kuntoutus hoituu neljän pääsairaalan kautta.

Kaikissa yhteispäivystyksissä on mielenterveys- ja päihdepalvelujen päivystys, sosiaali- ja kriisipäivystys ja osassa myös psykiatrista osastotoimintaa.

Visoin mukaan laajennetussa Malmin sairaalassa toimii aikuisten yhteispäivystys, johon kuuluvat terveyskeskus-, perustason kirurginen -, sisätautien – ja yli 16-vuotiaiden psykiatrinen päivystys. Lisäksi Malmilla on päivystys- ja valvontaosasto, 10 vuodeosastoa, alkoholivieroitushoito-osasto ja konsultaatiopoliklinikka.

Malmin terveysasema ja Huslabin ja Hus-Kuvantamisen toimipisteet pysyvät vision mukaan Malmilla. Malmilla on myös lisärakentamiselle tilaa.

Tulevaisuudessa sairaalahoito on osa potilaan hoito- ja palveluketjua, joka sisältää nykyistä enemmän erilaisia digi-, etä- ja avopalveluja sekä välimuotoisia palveluja ja uudenlaisia lähipalveluja.

Visiossa todetaan, että pääkaupunkiseudulla vapautuisi useita keskeisillä paikoilla sijaitsevia sairaala-alueita muuhun käyttöön.

Työryhmän tekemässä luettelossa pääkaupunkiseudun sairaaloista ovat vapautuneet tai vapautuvat viimeistään 2030 mennessä Aurora, Herttoniemi, Kirurginen sairaala, Kivelä-Hesperia, Koskela, Kätilöopisto, Lastenlinna (tulee uusi), Maria, Myllypuro, Suursuo, Töölö, Tammikumpu, Muurala, Puolarmetsä, Katriina, Kauniala ja Kirkkonummen terveyskeskussairaala.

Osasta sairaaloista on jo kunnissa tehty lopettamispäätökset ja osa on työryhmän visiointia.

Vuonna 2030 pääkaupunkiseudun kunnat muodostavat yhden toiminnallisen kokonaisuuden, ja julkisten terveyspalvelujen järjestämisestä vastaa yksi toimijataho. Visio on myös suunniteltujen sote-linjausten mukainen.

Pääkaupunkiseudun sairaala-aluevisio 2030 -päivittämistyöryhmässä on ollut edustus Helsingistä, Espoosta, Vantaalta, Kauniaisista, Kirkkonummelta ja HUS:sta.

Pirjo Pihlajamaa