Aika kerätä etanat

etana
Espanjansiruetanat ovat taas ilmestyneet pihoihin ja puutarhoihin. Kuvassa vielä keskenkasvuinen etana ja Ferramol-rakeita. Kuva Teija Loponen

Kevään etenemisen myötä espanjansiruetanat, joista myös tappajaetana –nimeä käytetään, ovat taas mönkineet esille. Juuri nyt on oikea aika kerätä etanat sekä niiden munat pois, jotta kanta ei pääsisi kesän edetessä karkaamaan käsistä.

Aikuiset etanat ovat pystyneet talvehtimaan ja kosteat päivät ovat edesauttaneet niiden lisääntymistä. Etanat lisääntyvät vauhdilla, sillä ne ovat kaksineuvoisia, samalla kertaa naaraita ja koiraita. Etanoiden torjunta on haastavaa, yksi parhaista tavoista on tehdä iltaisin etanakierros ja poimia ne hävitettäväksi.

Mekaaninen torjunta toimii myös niin, että nurmikot pidetään lyhyinä ja vältetään tarjoamasta etanoille kosteita lymyilypaikkoja. Valitettavasti ne viihtyvät hyvin myös maanpeitekasvien alla. Yksi hyvä keino saada etanat koolle on tehdä salaatista pyydyksiä, johon etanat ja myös runsaasti lisääntyneet lehtokotilot kerääntyvät ja siitä ne on helppo kerätä tuhottavaksi. Myös olut sopii houkuttimeksi.

Biologisen torjunnan keinoja ovat etanoille kehitetty loissukkulamato (Nemaslug), jota voi levittää vesiseoksessa kastelukannulla etanoiden valloittamille alueille. Loissukkula kaivautuu etanaan ja tappaa sen nopeasti.

Kemiallinen torjunta hoituu rautafosfaatin avulla, se on myrkyllinen etanoille ja kotiloille, mutta muille eliöille se ei ole vaarallinen ja kasveille se toimii lannoitteena.
Rautafosfaatti on imeytetty etanoille ja kotiloille sopivaan syöttiin ja rakeistettu. Kotipuutarhan käyttöön on tarjolla valmiste nimeltä Ferramol, jota saa monessa eri paukkauskoossa. Syötti voi kuitenkin sateella kastua ja vettyä ja siksi on kehitetty halpa syöttilaatikko (Snigelbar), joka suojaa syöttiä sateelta ja kosteudelta.

-Otin  aiemmin keväällä yhteyttä Pieni Taimipuoti -nimiseen yritykseen, josko he voisivat tuoda maahan ruotsalaista etanasyöttirasiaa Gröna Mathildaa. Nyt sitä saa heiltä tilaamalla verkkokaupasta ja noutaa voi kuulemma Viikin kartanolta, kertoo Pirjo Isotupa Puistolan Omakotiyhdistyksestä.

Isotupa pitää Puistolan kirjastossa esitelmän espanjansiruetanoista toukokuun viimeinen päivä.

Etanainfo Puistolan kirjastossa, Nurkkatie 2, tiistaina 31.5. kello 18. Puutarhakerhon vetäjä Pirjo Isotupa kertoo etanoista ja antaa vinkkejä niiden hävittämiseen. Vapaa pääsy, kirjasto tarjoaa teetä ja kahvia.

Etana- ja aluskasvillisuuden raivaustalkoot Puistolassa keskiviikkona 8.6. kello 18. Kokoontuminen hevosmaneesin edessä. Omat hanskat mukaan. Lisätietoja Puistolan Omakotiyhdistyksen sivuilta tai fb:stä.

Teija Loponen