Töyrynummen koulukin on homekoulujen listalla

Töyrynummen koulun ekaluokkalaiset viihtyvät Mari-opettajan kanssa Suutarilan yläasteella. KUVA PIRJO PIHLAJAMAA

Töyrynummen ala-asteen katto ja seinärakenteet ovat vuotaneet vuosia niin, että koulussa oireillaan terveydelle haitallisen sisäilman takia. Nyt Helsingin kaupungin kiinteistöviraston tilakeskus on vienyt kiinteistölautakunnalle esityksen, että koulun korjauksiin varattaisiin liki 1,5 miljoonaa euroa, ettei koulua jouduta sulkemaan.

Töyrynummen ala-asteen koulu pitäisi korjata kiireesti. Ongelmana on rahapula, sillä monessa muussa helsinkiläiskoulussa on sama tilanne. Huonosti korjattujen tai rakennettujen koulujen sisäilmassa on itiöitä, jotka sairastuttavat ihmisiä.

Esimerkiksi Töyrynummessa yksi ekaluokkalaisten opettaja joutui alkuvuodesta kolmen kuukauden sairaslomalle, koska sai sisäilmasta muun muassa kroonisen silmien sidekalvotulehduksen.

– Koulussa on hometta, bakteereja ja sädesientä, jonka takia kasvoni turpoavat ihan muodottomiksi. Päätäni särkee ja tulee infektioita, opettaja kuvailee.

Hän opettaa 20 oppilaan luokkaa, ja kertoo, että lapsista noin puolet on oireillut luokassa.

Opettajan oireet menivät niin rajuiksi, että alkuvuodesta hän joutui kolmen kuukauden sairaslomalle, ja erikoissilmälääkäri kehotti häntä pysymään rakennuksesta kokonaan pois.

Helsingin kaupungin opetusvirasto löysi tilanteeseen ratkaisun, ja luokalle löytyi evakkotilat Suutarilan yläasteelta.

– Saamme käyttää kotitalousluokkaa, silloin kun siellä ei ole tunteja. Tarvittaessa siirrymme johonkin muuhun luokaan.

Kaikki opetusvälineet ja omat tavarat ovat jääneet Töyrynummeen, koska niissä voi olla itiöitä.

Suutarilan koulun sisäilmaa on moitittu usein. Opettajan mielestä Suutarilan ongelmana on riittämätön ilmanvaihto, mutta homeoireita hän ei ole tiloissa saanut.

Ekaluokkalaisten mielestä on hienoa olla Suutarilassa, eikä sieltä haluttaisi palata takaisin vanhaan kouluun. Osa lapsista tosin kritisoi sitä, että koulumatka on pidentynyt. Osa taas iloitsee, että se on lyhentynyt.

Yläasteen oppilaat suhtautuvat pienempiin lempeästi. Se on mukava tieto Töyrynummen viides- ja kuudesluokkalaisille, jotka siirtyvät Suutarilaan syksyllä. Vanhemmat ovat pelänneet, että siirto on lapsuuden loppu. Sjöholmin mukaan pelko on turhaa. Hän on havainnut, että yläasteen oppilaat ovat iloisia, kun he ovat saaneet kaivaa itsessään olevan lapsen taas esiin, ja leikkiä välitunnilla pienten kanssa.

– Isot saavat luvalla olla lapsia, eikä tarvitse hävetä.

Töyrynummen ala-asteen kosteusongelmat ovat olleet tiedossa jo ainakin vuodesta 2014. Henkilökunnasta moni on saanut sisäilmasta oireita, ja lapsissa on huomattu väsymystä ja päänsärkyä.

Korjausaikeet ovat silti aina vain siirtyneet. Sisäilmaongelmat kärjistyivät viime syksynä, kun koulua tutkittiin lisää, ja tutkimusten takia kiinteistön rakenteisiin piti tehdä reikiä. Ennen kuin ne tilkittiin, pääsi niistä ilmeisesti lisää epäpuhtauksia sisäilmaan, ja opettajan tila paheni.

Viime kuussa kiinteistövirasto järjesti koulussa henkilökunnalle ja lasten vanhemmille tiedotustilaisuuden koulun korjaustarpeesta.

Kiinteistölautakuntaan koulun remonttitarve tuotiin viime torstaina. Remonttipäätöstä suuntaan tai toiseen ei tullut, sillä lautakunta jätti asian vielä pöydälle. Jos remonttiin osoitetaan rahaa, voi korjaus alkaa mahdollisesti jo heinäkuussa ja valmistu vuoden lopussa.

Töyrynummen koulun opettaja on malliesimerkki rakennuksen sairastuttamasta ihmisestä, jolla on tullut homealtistus. Lääkkeisiin on kulunut rahaa ja asioiden selvittelyyn aikaa.

Työnantajaa ja koulun rehtoria hän kiittää siitä, että hänen tilanteensa on otettu vakavasti. Vinkkinä muille vastaavassa tilanteessa oleville hän kertoo seikan, jota moni ei tiedä.

– Opetusvirasto ei voi lopettaa palkan maksua siitä syystä, että opettaja ei voi työskennellä sairaassa rakennuksessa, sanoi minulle liiton lakimies. En minä ole sairas, vaan koulu.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliFlash mob pysäytti ohikulkijoita: Satoja tenavia kokoontui laululeikkeihin
Seuraava artikkeliMathias Rust ei tulekaan