Swanin satu musiikkifantasiana: Sadunkertojana Martti Suosalo

Laulajien ohella kertojalla on oma roolinsa, joka on yksi päärooleista. Martti Suosalo hoitaa tehtävän loistavasti.

Klassikkokirjailija Anni Swanin Merenkuningatar ja hänen poikansa –satu on sävelletty koko perheelle sopivaksi hienovireiseksi kamarimusiikkifantasiaksi, jossa sadunkertojana esiintyy tapanilalainen näyttelijä Martti Suosalo.

Kirjailija Anni Swanin taianomainen satumaailma herää henkiin suomalaisten huipputaiteilijoiden voimin. Juan Antonio Muron säveltämä teos vie valloittavalle merelliselle matkalle. Koskettavan kauniin sadun libreton on kirjoittanut Eeva Tervala. Kertova musiikki sekä satumaiset lavasteet ja puvut yhdistyvät modernin teknologian kanssa upeaksi kokonaisuudeksi. Tarinankertojana näyttelijä Martti Suosalo ja muusikot edustavat alansa huippua.

-Sadunkertojan rooli on vaativa, sillä kertojan on seurattava tarkasti nuotistoa ja muusikin vaihteluita, jotta puheen ajoitus ja tarinan osat liittyvät oikeisiin kohtiin, Suosalo pohtii.

Martti Suosalo haluaa jatkuvasti laajentaa osaamistaan ja kehittää itseään etsimällä uusia alueita.

-Joka vuosi pyrin tekemään jotain erilaista. Haastan itseäni pois omalta mukavuusalueeltani. Vain siten voi löytää itsestään uusia mahdollisuuksia, näyttelijä toteaa.

-Tämä kertojan rooli on mieluisa, sillä olen lukenut omille lapsille paljon satuja ja keksinyt niitä lukiessa lisää.

Hän innostaakin aikuisia kertomaan omia satujaan lapsille kotona.

-Kertoessani Swanin satua, tunnen kylmiä väreitä! Suosalo paljastaa, ja toteaa, että tarina on ikiaikainen, eikä jätä ketään kylmäksi.

-Herkkä musiikki kuljettaa tarinaa ja toimii täysin kertomuksen ehdoilla, säveltäjä Juan Antonio Muro pohtii.

Teoksessa yhdistellään nykymusiikkia ja avantgardea, laulut ovat tonaalisen kauniita.

-Musiikissa yhdistyvät notkeasti kamarimusiikki, ooppera, kertoja ja iltasatu, baritoni Samuli Hyvärinen kertoo. Instrumentteina ovat sello, klarinetti ja piano.

-Teoksessa näyttäytyy ennalta-arvaamattomuus. Vanhan yhdistely uuteen teknologiaan luo laulajalle uusia haasteita, toteaa sopraano Tiina Markkanen, joka on valmistunut Malmön musiikkikorkeakoulusta.

Molemmille solisteille tämä on ollut unelma-projekti, joka lähti liikkeelle heidän ideastaan.

Libretisti Eeva Tervala on tiivistänyt sadun juonta. Vaihtuvat tunteet lauletaan runoina.

– Tarinasta on nostettu esiin äidinrakkaus, Tervala selventää. -Halusimme säilyttää Anni Swanin sadun ominaisen hengen.

Sadussa käsitellään avioitumisen ehtoja ja perheidyllin ristiriitoja sekä vanhempien valtasuhteita. Näistä teemoista löytyy yhteys nykypäivään.

-Tyttöjen ja nuorten naisten kohtalot puhuttavat edelleenkin eri puolilla maailmaa, Tervala toteaa.

Salaperäinen merellinen maailma avautuu uusimman musiikkiteknologian keinoin, videoin ja valoin. Äänimaailma on Timo Kurkikankaan luomaa, valot Ilkka Kuusimäen ja video Timo Wrightin. Tarmo Tanttu on toteuttanut lavastuksen ja puvustuksen, jotka ovat nuorten tekemiä Savonlinnan Ammatti-instituutissa. Ohjaajana Martina Roos haluaa tehdä uutta, mutta se ei ole itsetarkoitus vaan perinteitä uudistaen.

Sirpa Kivilaakso

Kantaesitys: pe 20.5. klo 19, ja la 21.5. klo 13 ja 16 Helsingin Konservatorion konserttisali, Ruoholahdentori. Savoy-teatteri:

Ma 23.5. klo 13 ja 19, Kasarmikatu 46-48. Tuotanto KUJE ry. Lisätietoa: Fb: Merenkuningatar tai info@merenkuningatar.fi

Edellinen artikkeliMiljoonien jääpallohalli ohitti kilpapyörät
Seuraava artikkeliMathias Rust Malmille