Miljoonien jääpallohalli ohitti kilpapyörät

Liikuntalautakunnalle esiteltiin alustavia havainnekuvia Talttatielle rakennettavasta hallista. Tontilla on tällä hetkellä Staran varikkotoimintaa, jota koskeva nykyinen vuokrasopimus kestää vuoden 2017 loppuun. HAVAINNEKUVA KARI LEPPÄNEN ARKKITEHDIT OY

Aikeet rakentaa Malmin jäähallin viereen sisäharjoitteluun sopiva pyöräilyvelodromi ovat kariutuneet. Nyt velodromin paikalle suunnitellaan noin 11 miljoonan arvoista jäähallia nykyisen jäähallin viereen.

Jäähallihanketta vievät eteenpäin HIFK Bandy ry, Kulosaaren Vesta ry, Botnia-69 ry, Suomen Jääpalloliitto ry ja Jääpallon tuki ry. Yhdistykset haluavat vuokrata Helsingiltä reilut 1,3 hehtaaria Talttatieltä, jotta ne voivat parantaa jääpallon ja muun jääliikunnan kilpailu-ja harjoitusolosuhteita.

Ajatuksena on rakentaa 9 000 neliömetrin kokoinen luisteluhalli, jossa olisi täysimittainen jääpallokenttä. Katsomopaikkoja kooltaan 113 x 65 metriä olevaan luisteluhalliin olisi tulossa 1 500 – 2 000. Sisälle on suunniteltu myös tekniset tilat, pukuhuoneet ja muunneltavia yleisötiloja.

Hankkeen luonnospiirustukset olivat esillä liikuntalautakunnassa torstaina. Poliitikot hyväksyivät liikuntaviraston valmisteleman esityksen vuokrata tontti yhdistysten muodostamalle yhtymälle tarkempaa suunnittelua varten tasan vuodeksi.

Liikuntavirasto oli sisällyttänyt päätökseen joukon ehtoja. Niihin kuuluu, että tontinvuokraajan on toimitettava kaupungille perusteellinen rahoitusselvitys hankkeesta, ja että varauspäätös ei ole kaupungin sitoumus hallin rahoittamiseen. Siihen liittyvät esitykset käsitellään tarvittaessa erikseen.

Liikuntavirasto painottaa, ettei hallin rahoittamiseen ole varauduttu liikuntaviraston taloussuunnitelmassa eikä liikuntavirasto ota rahoitukseen kantaa ennen yksityiskohtaisempia tietoja.

Jäähallin puuhamiehet ovat laskeneet, että noin 11 miljoonaa euroa nielevän jäähallihankkeen rahoituksesta puolet kerättäisiin yksityiseltä ja loppuosa kustannetaan valtiolta ja kaupungilta anottavilla verorahoilla.

Alun perin laskelmat koskivat noin 7-8 miljoonan euron hallia. Jatkosuunnittelussa hinta on kohonnut, kun hallin kokoa on kasvatettu ja siitä johtuen on rakennusaikakin pidentynyt alun 7-8 kuukaudesta.

Kasvaneen hallin voisi pilkkoa kolmeen erilliseen luistelualueeseen esimerkiksi taitoluistelua varten. Myös oheisliikuntatiloja on lisätty.

Torstain kokouksessa lautakunta hyväksyi myös liikuntaviraston loppukaneetin, että koska tontin aiempi varaaja Velodrome & Sport Arena Finland Oy ei ole tuonut virastolle realistista hankesuunnitelmaa, ei sen suunnitteluvarausta kannata enää jatkaa.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliMalmin pyöräkeskus yhä vain haave
Seuraava artikkeliSwanin satu musiikkifantasiana: Sadunkertojana Martti Suosalo