Mathias Rust Malmille

Malmin lentokenttä Kuva Teija Loponen

Fly in tapahtumaan Helsinki-Malmin lentoasemalle on tulossa lentokoneita ympäri maailman. Tapahtuman tunnetuin vieras on Mathias Rust.

Malmin lentoasemalla järjestetään 27.-29.5. kansainvälinen ilmailutapahtuma, jonka erityisvieras, saksalainen Mathias Rust kohautti aikoinaan maailmaa lentämällä 28.5.1987 Cessna 172 –pienkoneella Malmilta Moskovan Punaiselle torille. Tapahtumalauantaina lennosta tulee kuluneeksi tasan 29 vuotta. Perjantaina noin kello 17.30 Mathias Rust laskeutuu samantyyppisellä Cessnalla Malmille ensimmäistä kertaa tuon Punaiselle torille lentonsa jälkeen. Rust on tapahtumassa mukana sunnuntaihin saakka.

Fly in on kaikille avoin ja maksuton ilmailutapahtuma. Ilmailijoiden kokoontumisessa juhlistetaan Helsinki-Malmilla jo 80 vuotta keskeytyksettä jatkunutta ilmailutoimintaa. Helsinki-Malmi Fly in on järjestetty vuosittain erityisesti yleisilmailijoiden totuttamiseksi lennonjohdon ohjauksessa ja valvotussa ilmatilassa lentämiseen.
Päätapahtuma on lauantaina 28.5. ja yleisö pääsee silloin tutustumaan lentoasemaan ja sen toimintaan. Kentällä on lapsille pomppulinna, lisäksi on yleisölennätyksiä ja esittelykierroksia kentällä. Sunnuntaina toteutetaan luontokierros kentän ympäri kello 14.

Kentällä on tapahtuman aikana normaalia yleis- ja harjoituslentotoimintaa. Satunnaisista lyhyistä harjoituslennoista saattaa tulla ympäristöön kuuluvaa melua, mutta sen kesto on enimmillään joitain minuutteja.

Eri puolilta Suomea on ilmoittautunut kansalaisryhmiä mukaan tapahtumaan osoittamaan tukeaan lentokentän ilmailukäytölle jatkossakin.

-Jatkamme lentoaseman toiminnan aktiivista kehittämistä ja toivomme, että kaupunki jossain vaiheessa kuuntelee myös kaupunkilaisia, toteaa Malmin lentoaseman ystävät ry:n puheenjohtaja Timo Hyvönen.

Hän lisää, että lentoaseman toiminta jatkuu aktiivisena lakkautusuhasta huolimatta. Kenttä on operaatiomäärältään Suomen toiseksi vilkkain 40 000 vuosittaisella laskeutumisellaan. Vuonna 2015 Malmilta lennettiin 705 kansainvälistä lentoa lennonjohdon aukioloaikana.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliSwanin satu musiikkifantasiana: Sadunkertojana Martti Suosalo
Seuraava artikkeliMalmin raitille uutta ja vanhaa