Pukinmäen Taidetalossa uusia tuulia

Sirkuskoulun opettaja Kukka Eklund haluaisi laajentaa sirkusopetuksen myös seniori-ikäisiin. Kuva Teija Loponen

Kukka Eklund aloitti Pukinmäen taidekoulussa uransa 2002 vielä opiskellessaan teatteri-ilmaisun ohjaajaksi. Nykyään hän on yksi Taidetalon peruspilareista toimien muun muassa Sirkuskoulun opettajana, näytösten järjestäjänä, ostopalveluiden toteuttajana ja tarvittaessa myös Sirkuskoulun siivoojana.

Kukka Eklundin nimeen saattaa törmätä varsin monenlaisissa yhteyksissä. Hän on sirkuskoulun päätoiminen opettaja, joka vetää sirkuspomppua, perhesirkusta ja ohjaa päiväkotilapsien aamuisia sirkustunteja. Lisäksi hän ohjaa lasten ja aikuisten akrobatiaa ja klovneriaa ja vastaa sirkuskoululaisten esiintymisistä.

-On muuten ihanaa, miten innokkaasti vanhemmatkin osallistuvat toimintaan. Tarvittaessa heidän joukostaan löytyy pukujen ompelijoita, kahvilan pitäjiä ja apua moneen muuhunkin asiaan.

Kesäisin nähdään Mustasaaressa sirkuskoululaisten sirkusta, teatteria, laulua ja runoutta sisältävä esitys, Pupumuorin porkkanabileet sekä loppukesästä taidetalon opettajien VaihtoVirtaKollektiivin esitys Pikku Muurahainen.

Kukka tahtoisi kehittää toimintaa myös selvästi vanhemmalle väelle.

-Pohdinnassa on senioriakrobatia. Voisin joko käydä palvelutaloissa vetämässä ryhmiä tai hyväkuntoiset seniorit voisivat tulla tänne Sirkuskoulun tiloihin. Etenkin vanhat telinevoimistelijat olisivat siitä varmasti innoissaan, Kukka Eklund pohtii.

Vappuna Pukinmäen Taidetalo pääsi hienosti esiin Senaatintorilla, jossa sirkuskoululaiset esiintyivät nuorten lavalla ja Taidetalo pääsi muutenkin esittelemään toimintaansa. Toukokuussa vuorossa ovat sirkuskoulun esitykset Malmitalossa ja syksyllä toiminta toivottavasti jatkuu entisissä tiloissa.

-Olisi upeaa, jos Taidetalo voisi lunastaa tämän tilan Sirkuskoululle, onhan sirkus Taidetalon vetovoimaisin toimintamuoto, Kukka Eklund muistuttaa.

Pukinmäen Taidetalo on toiminut jo vuodesta 1989 ja sen pitkän olemassaolon aikana monet lapsina siellä harrastuksensa aloittaneet ovat edenneet urallaan, opiskelleet ja työskennelleet ulkomailla esimerkiksi sirkuskouluissa ja sirkuksissa ja moni on sieltä palannut takaisin antamaan omaa osaamistaan Taidekoulun hyväksi.

-Olemme nyt keskustelleet eri tehtävistä ja jokainen on saanut ilmaista osaamisensa ja mielenkiintonsa kohteet. Esimerkiksi minua kiinnostaa puvustus, vaikka en itse ompelekaan, kertoo Kukka Eklund.

Taidetalon perustanut rehtori Veijo Muroke siirtyy hiljalleen eläkkeelle ja ohjaksiin tarttuu väliaikaisesti Taidetalon hallituksen puheenjohtaja Sirpa Kivilaakso.

Taidetalolla on taidekoulujen lisäksi opetus- ja ohjelmapalveluita, jotka räätälöidään aina tilaajan toiveiden mukaiseksi.

Parhaillaan Taidetalo tekee yhteistyötä sekä Puistolan MLL:n, että Viikin Norssin kanssa.

Viikin normaalikoulu pyysi Pukinmäen Taidetalon toiseksi yhteistyökumppanikseen Eheä koulupäivä –kehittämishankkeeseensa.

-Hankkeessa tarjotaan kaikille 1-2 luokan oppilaille keskellä koulupäivää muuta toimintaa, taidetta ja liikuntaa, kertoo Viikin normaalikoulun opettaja Anja Huurinainen-Kosunen.

-Näillä TaiTo eli taide- ja toimintatunneilla on kuusi eri teemaa, sirkus, draama ja kuvataide sekä vastaavasti kolmea eri tyyppistä liikuntaa pihaleikeistä luonnossa liikkumiseen. Kaikki 120 1-2-luokkalaistamme pääsevät sekoitettuina ryhminä osallistumaan eri periodeilla näihin aiheisiin. Tällä siis halutaan katkaista koulupäivää ja tarjota kerran viikossa tunnin ajan jotain harrastustoimintaa. Samaan aikaan ryhmien opettajat pääsevät osallistumaan vaikkapa opettajainkokouksiin, Huurinainen-Kosunen selventää.

TaiTo-hanke rahoitetaan opetushallituksen kerho-hankevaroilla, joilla on tarkoitus kehittää lapsille eheää koulupäivää ja tarjota erilaisia harrastuksia.

Teija Loponen

 

Pukinmäen sirkuskoulun kevätesitykset Malmitalon Malmisalissa la 7.5. Kello 15 Kevätsirkus I, sirkuslaisten ja tanssijoiden kevätnäytös. Ohjaus Sanni Sarlin, Kaito Takayama, Susanna Keski-Kohtamäki, Kukka Eklund, Elisa Gylling, Jaana Kovanen ja kello 18 Kevätsirkus II, kolme sirkuskokonaisuutta, jotka oppilaat ovat suunnitelleet itse ryhmänohjaajan johdolla. Ohjaus Sanni Sarlin, Kaito Takayama, Susanna Keski-Kohtamäki. Esitysten kesto noin tunti, liput 12 e.

Edellinen artikkeliPonnistajat jyrää, Atletico ja PuiU voittojen makuun
Seuraava artikkeliReipasta asennetta työnhakuharkoissa