Suuri marathontapahtuma täyttää Pukinmäen ja lähikadut

anne-mari hyryläinen
Maratoonari Anne-Mari Hyrylainen seisoo Tuomarinkylän sillalla. Hän on tutustumassa Helsinki Spring Marathon -reittiin.

Helsinki Spring Marathon on suuri kansainvälinen juoksutapahtuma, jonka sadat osallistujat näkyvät Koillis-Helsingin teillä ensi viikon sunnuntaina. Tavallisten kuntourheilijoiden joukossa on myös paljon nimekkäitä urheilijoita.

Yksipäiväisessä maratontapahtumassa juostaan maratonin lisäksi puolimaraton ja 10 kilometrin reitti. Maratontapahtumasta on tulossa yksi Suomen suurimmista juoksutapahtumista.

Juoksijoita tulee ainakin Saksasta, Ranskasta, Belgiasta, Virosta ja kaukaisimmat aina Indonesiasta asti.

Noin 700 ilmoittautuneen joukossa on mukana useita suomalaisia huippujuoksijoita kuten Anne-Mari Hyryläinen, joka on jo alittanut ensi kesän Rion Olympialaisten naisten maratonin valintarajan ja valittu Rioon edustamaan Suomea. Mukana on myös naisten maratonin hallitseva suomenmestari Laura Markovaara. Miesten maratonilla tekee ensi kokeilun Joonas Harjamäki, joka on edustanut Suomea muun muassa Euroopan mestaruuskisoissa 3 000 metrin estejuoksussa, jossa hän on moninkertainen suomenmestari.

Lisäksi mukana on satoja kuntojuoksijoita eri maista ja ympäri Suomea. Kilpailun yhteydessä järjestetään myös opiskelijoiden liikuntaliiton SM-kisat 10 kilometrin juoksussa.

Juoksureitti kulkee Pukinmäestä lähiseutujen kaupunginosien kautta takaisin Pukinmäkeen. Alue valikoitui tapahtumapaikaksi, koska maasto on kohtuullisen tasaista ja teiden ylityksiä on aika vähän.

Kaksi kilometriä reitistä kulkee Vanhan Tuusulantien varrella ollutta vuoden 1952 Olympiamaratonin reittiä pitkin.

– Olympiamaratonin reittiä ei voi kokonaisuudessaan enää juosta, koska tierakennukset ja moottoritiet estävät sen nykyään. Reitti on kulkenut Helsingin Satdionilta Hyrylään, jossa entisen Amerin tehtaan luona käännyttiin takaisin. Siellä on vielä nykyään kalliossa muistomerkki, kertoo Juhani Meskanen.

Tapahtumaa on jo kuukausien ajan ollut järjestämässä Pukinmäessä asuva Juhani Meskanen vaimonsa Maarit Meskasen kanssa.

– Tämä on useiden henkilöiden ja urheiluseurojen yhdessä ideoima tapahtuma ja olemme valmistelleet sitä toista vuotta. Vaimoni Maarit Meskanen on mukana viestintävastaavana ja yhteistyökumppanuuksien hoitajana. Järjestelyissä on kaikkiaan mukana noin sata henkilöä. Aikomuksenamme on tehdä tästä vuosittainen tapahtuma alueelle, Juhani Meskanen paljastaa.

Hänellä itsellään on 40 vuoden kokemus maratonista niin kilpaurheilijana kuin lajin toimihenkilönä olemisesta.

– Kisa ei häiritse liikennettä millään lailla, mutta näkyy kevyen liikenteen väylillä, Meskanen lupaa.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliPäiväkoti Siltamäki vaihtuu Vaskiniittyyn
Seuraava artikkeliAfganistanissa ja Libanonissa sotilaspastorina palvellut Heikki Arikka on uusi kirkkoherra