Kirjasto on lapsille ja nuorille minikulttuuritalo

jakomäen kirjasto
Jakomäen kirjastosta voi varata tilaa uudesta ilmoitustaulusta kertoakseen Jakomäen tapahtumista. KUVA TEIJA LOPONEN

Jakomäessä asuu paljon lapsia ja nuoria ja siksi kirjastossa halutaan panostaa heihin eri tavoin. Välillä on ohjelmaa tiedossa kuin minikokoisessa kulttuuritalossa.

-Meillä on nuorille esimerkiksi piirustuskerho ja Jakomäen Minecraftissa nuoret saivat mallintaa unelmiensa Jakomäkeä. Sinänsä mielenkiintoista, että siinä nuoret laittoivat paikoilleen ensin kirjaston, sitten R-kioskin ja futiskentän sekä autojen parkkialueen. Koulua ei kukaan katsonut tärkeäksi, kirjastossa työskentelevä Lauri Leppänen kertoo.

Minecraftin teko myös yhdisti mukavasti lapsia ja nuoria, vanhemmat auttoivat oma-aloitteisesti nuorempia ohjelman käytössä.

Nuorten oma kulmaus on heti ulko-oven vieressä ja he siirtelevät lähes päivittäin kulmauksen istuimia eri järjestykseen.

-Shakkiturnaus on sekin eri sukupolvien yhdistäjä ja se toteutetaan taas kesällä Itä-Helsingin shakkikerhon kanssa. Pelaamassa on niin nuoria, työikäisiä kuin eläkeläisiäkin.

Jo parin viikon kuluttua Jakomäen kirjasto täyttyy Tubemiitistä, joka toteutetaan 23.4. yhdessä Pulssin kanssa.

-Lisäksi on tosi mukavaa, että monia kulttuuripuolen esityksiä toteutetaan kirjastossa,  meillähän on täällä hyvät tilat kun remontissa kirjahyllyt uudistettiin pyörällisiksi, jolloin niitä voidaan siirtää avaran tilan aikaansaamiseksi, kirjastonjohtaja Leena Sallas lisää.

Jakomäen toripäivillä kirjasto on jälleen mukana.

Nuorten lisäksi kirjasto haluaa tarjota mielekästä tekemistä myös heille, joilla on päiväseltään vapaata aikaa.

-Olkkari-kulttuurikaverit on suunnattu lähinnä eläkeläisille, tosin se on kyllä avoin kaikille halukkaille.  Siellä luemme ääneen lehtijuttuja ja keskustelemme niistä, samoin paneudumme alueen historiaan, aluesuunnitteluun ja monenlaiseen muuhun alueen asukkaita kiinnostavaan, kertoo torstaisin kello 11-12 pidettävää olkkaria vetävä Sallas.

Aikuisempaan makuun on myös kahden viikon välein kokoontuva lukupiiri.

Jakomäen kirjasto otti maaliskuun lopulta hoitaakseen kirjaston edustalla sijaitsevan uuden ilmoitustaulun.

-Siinä toinen puoli on tarkoitettu kaikkien käyttöön, eli paikallisista tapahtumista kertomiseen ja yhdistysten sekä järjestöjen käyttöön ja toinen  puoli virastojen tiedotteisiin. Meiltä kirjastosta saa varata tilan ja me päivitämme ilmoitustaulua. Ilmoitustilaa saa käyttöön kerrallaan kahdeksi viikoksi, Lauri Leppänen opastaa.

Uutta Jakomäen kirjastossa on myös omatoimikäyttö iltaisin ja viikonloppuisin. Kirjaston lehtitelineestä voi nykyään noutaa Koillis-Helsingin Lähitieto-lehden, ellei sitä ole halunnut kotiin jaettavaksi.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliNeljän mitalin aluemestaruuskisat!
Seuraava artikkeliSuurseurajytky – rakkaat viholliset yhteen!