Uhanalaisen lentokentän paneelissa monta pelastusideaa

malmin tiedotustilaisuus
Lentokentän mahdollisuuksista yleisölle kertoivat muun muassa tulevan operaattori Aviastar Finlandin Pasi Siimes (vas.), uuden bisneslentoja tarjoavan yhtiö Go!Aviationin Roope Kekäläinen sekä Malmin lentoaseman ystävien Timo Hyvönen. KUVA PIRJO PIHLAJAMAA

Malmin lentoasema on nimetty Euroopan seitsemän uhanalaisimman kulttuuriperintökohteen 2016 joukkoon. Sitä ja lentokenttää koskevaa tuoretta reportaasia käsiteltiin lentoasemalla pidetyssä tiedotustilaisuudessa viime perjantaina.

Tilaisuudessa Europa Nostra Finlandia edustava Tapani Mustonen kertoi, miksi Malmi on nimetty uhanalaisten eurooppalaiskohteiden joukkoon. Valinnasta kerrotaan tässä jutussa.

Lentokentästä on myös valmistunut uunituore reportaasi nimeltä Malmin lentävä tulevaisuus. Asiantuntija- ja ilmailuammattilaishaastatteluja sekä
kansainvälistä vertailutietoa täynnä olevaa raporttia esitteli Mika Horelli Newsbrokers Oy:stä.

Reportaasityön keskeinen näkökulma on ollut pohtia, mikä merkitys Malmin kentällä säilytettynä ja edelleen kehitettynä voisi olla Helsingin kansainväliselle kilpailukyvylle sekä suomalaiselle ja kansainväliselle ilmailulle ja miksi vastaavien lentokenttien purkuaikeet maailmalla ovat vaihtuneet niiden kehittämishankkeisiin.

Reportaasissa Malmilla nähdään hyvät mahdollisuudet potentiaalisena ja vetovoimaisena bisneskenttänä. Esimerkkikohteeksi nousi Roskilden kenttä, jonka ympärille on noussut lääkealan yrityksiä.

Malmin mahdollisuuksista kertoivat myös Malmille liikematkalentoja suunnittelevan GO!Aviation Oy:n Roope Kekäläinen. Hän näki Malmin erinomaisena kohteena logistisesti, sillä asiakkaat haluavat nimenomaan välttää ruuhkaisia ja aikaa vieviä isoja kenttiä.

Timo Hyvösen mukaan muissa Pohjoismaissa Malmin kaltaisiin kakkoskenttiin on investoitu toisin kuin Suomen pääkaupungissa.

Tilaisuus veti lentoaseman pyöreän rakennuksen kabinetin täyteen kuulijoita. Kutsuvieraista kaikki eivät paikalle päässeet. Ainakin Helsingin kaupungin sekä valtion ministeriöiden edustajat olivat estyneet tulemasta.

Pirjo Pihlajamaa