Jakomäen kirjastoon pääsee omatoimisesti iltamyöhällä

jakomaen kirjasto
Kirjaston johtaja Leena Sallas ja Lauri Leppänen esittelevät kirjaston remontin jälkeen käyttöön otettua laitetta, jolla pääsee sisään kirjaston ollessa suljettu. KUVA TEIJA LOPONEN

Jakomäen kirjastossa voi nähdä ihmisiä lukemassa tai tekemässä lainauksia kirjaston jo ollessa kiinni illalla tai viikonloppuna.  Jakomäki toimii Helsingin kirjastojen pilottina omatoimikäytössä.

-Etenkin pääsykokeisiin lukeville kirjaston omatoimikäyttö on mainio palvelu, sillä iltamyöhällä ja viikonloppuisin täällä on hiljaista ja lukurauha taattu, kertoo Jakomäen kirjastossa työskentelevä Lauri Leppänen.
-Olemme saaneet tästä kokeilusta hyvää palautetta, moni tulee mielellään illalla tänne rauhassa lukemaan lehtiä, tekemään kirjallisia töitä tai opiskelemaan ja sunnuntaisin lukemaan heti aamusta Hesarin. Aamun ensimmäinen asiakas vie lehden lukusaliin muiden tulijoiden saataville, kirjaston johtaja Leena Sallas valistaa.

Omatoimikävijät allekirjoittavat sopimuksen, jossa he sitoutuvat varmistamaan oven olevan lukossa, että tulevat yksin tai alaikäisten lastensa kanssa, joista ovat vastuussa sekä sammuttavat valot lähtiessään.
-Ihan pimeänä kirjasto ei kuitenkaan koskaan ole, eteiseen jätetään valo ja samoin hyllyvalot ovat päällä luomassa tunnelmaa ja varmistamassa, ettei kukaan kompastele kirjatelineisiin, Lauri Leppänen huomauttaa.

Kirjastossa voi omatoimiaikaan tehdä paljon muutakin kuin lukea.
-Asiakastietokoneet ovat käytettävissä, samoin lainaus- ja palautusautomaatit, myös tulostaminen onnistuu, jos itsepalvelutulostustilille on ladannut rahaa.  Varatut aineistot voi noutaa ja tavoitteena olisi saada jatkossa myös kopiokone omatoimilaitteeksi, listaa Leppänen.

Kirjastossa voi oleskella joka päivä kello 22 saakka, sen jälkeen hälyttimet menevät päälle varmistamaan, ettei kukaan jää sinne yöksi.
-Ennen hälyttimien päälle menoa tulee kyllä kahteen otteeseen kuulutus kirjaston sulkeutumisesta, joten vaikka olisi keskittynyt tekemiseensä, ei hälytys pääse yllättämään. Jos ei lähde ajoissa pois, veloitetaan hälytyksen aiheuttaneelta asiakkaalta vartiointiliikkeen käyntimaksu, muistuttaa Sallas.

Mikäli Jakomäkeen suunniteltu omatoimikäytön sopimusmalli osoittautuu toimivaksi, otetaan se jatkossa käyttöön muissakin omatoimikäyttöön tulevissa kirjastoissa.
-Meillä kirjaston remontti osui sikäli sopivaan ajankohtaan, että sen yhteydessä tämä omatoimikäytön järjestelmä saatiin kätevästi asennettua. Seuraavana siihen ehkä siirtyy Lauttasaaren kirjasto, jota ollaan remontoimassa, Leena Sallas arvelee.
-Tervetuloa vain kyselemään lisää, jos omatoimikäyttö kiinnostaa, kerromme mielellämme siitä tarkemmin, lupaa Lauri Leppänen.
Jakomäki on ensimmäinen kaikille avoimen omatoimikäytön kirjasto Helsingissä. Aiemmin omatoimikäyttöä on ollut vain Suomenlinnassa ja siellä siihen ovat voineet osallistua vain saaren asiakkaat.

Teija Loponen