Malmilla valmennetaan varasta

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää, vasemmalta Katja Takalo, Vuokko Suitiala, Topi Orava ja Elisa Kauppila. KUVA TEIJA LOPONEN

Malmin Työväen Näyttämön  juhlakevään esityksissä istutaan suut leveässä hymyssä. Maria Pacômen osin itselleen kirjoittama hulvaton kelmejä kuhiseva tarina saa katsojat hyvälle mielelle, mutta myös jännittämään.

Heti ensimmäinen näytös antaa kuvan siitä, mitä on odotettavissa: Hauskaa, taitavaa näyttelemistä ja roolihahmoja, jotka eivät oikeastaan olekaan ihan sitä miltä näyttävät.
Valmennetaan varas on sydämellinen komedia, jonka älykäs huumori sirvaisee porvarillista kaksinaismoralismia. Läheisistä välitetään kovastikin ja läheiseksi pääsee, vaikka se ei ole ollutkaan  tavoitteena.

Mielenkiintoisen tarinan takaa löytyy ranskalainen näyttelijä ja näytelmäkirjailija Maria Pacôme.
-Hän lopetti näyttelijän uransa naimisiin mentyään, mutta kuuden vuoden kuluttua avioero sai hänet palaamaan lavoille. Koska Maria halusi esittää muutakin kuin tylsiä porvarisrouvia, hän kirjoitti tämän esikoisnäytelmänsä ja sen pääroolin nimenomaan itselleen, kertoo ohjaaja Michel Budsko.

Pääroolissa, Célinenä esiintyy Vuokko Suitiala, jolle näyttelemisen näytteleminen näin kokonaisvaltaisesti oli uutta.
– Juuri sen oikean tason löytäminen ylinäyttelemisessä ja diivana esiintymisessä ei ole helppoa. Kunniallisuus on tässä näytelmässä kirosana, veikeän diivan roolin vetävä Suitiala naurahtaa.
Näytelmässä kaikki ovat rosvoja, mutta varsinaisen rosvon roolissa esiintyy Guillaume, joka vahingossa murtautuu Célinen ja hänen taloudenhoitajansa Annan talouteen.
-Esitän vähän jälkijunassa olevaa nuorukaista, jonka talon väki ottaa suojatikseen ja koulittavakseen. Roolini on eräänlaista sympaattista kohellusta, minun kuuluu olla koko ajan vähän hukassa, Ilkka Vartiainen kuvailee.

Taloudenhoitaja Anna on ihastuttava, tunteellinen ja uskollinen hulluttelija, joka kuitenkin käyttää taloudessa sitä järjen ääntä.
-Kadehdin hiukan roolihahmoni rohkeutta ja jääräpäisyyttä, hauskinta roolissa on saada pyyhältää ja tehdä kaikenlaista, outoakin, Katja Takalo pohdiskelee.
Rouva Célinen poika Pierre, Topi Orava, on perheen häpeälammas, lakimieheksi opiskellut mies ja erikoistunut varkauksiin, mutta  hänkin omaa sen toisen puolen, joka ei ihan niin lainkuuliainen olekaan.

Pierren tyttöystävää Natachaa esittävä Elisa Kauppila vastaa näytelmän ehkä suurimmasta yllätyksestä ja osaa erinomaisesti ilmentää kasvoillaan näytelmän sisällään pitämän laajan tunteiden kirjon.
-Neljä näistä näyttelijöistä esiintyi myös ohjaamassani Pyykkäreissä pari vuotta sitten. Voisi sanoa, että olen käsin poiminut jokaisen heistä näihin rooleihin ja he yltävät kyllä hyvin odotuksiini, ohjaaja Michel Budsko kehuu.
Lavastaja-valosuunnittelijana toimii tälläkin kertaa monitaitoinen Tarja Ervasti.

Teija Loponen

Esitykset Malmin Työväentalolla, Takaniitynkuja 9, 10.3.-28.4. Torstaisin kello 19: 10.3., 17.3., 24.3., 31.3., 7.4., 14.4., 21.4. ja 28.4. sekä sunnuntaisin kello 13: 13.3., 20.3., 3.4., 10.4., 17.4., 24.4.
Lippuvaraukset hilkka.e.kinnunen@gmail.com tai puhelimitse 040 7382843. Liput 15e, eläkeläiset, työttömät ja opiskelijat 10e.

Edellinen artikkeliErällä voitokas päätös ennen puolivälierähuumaa
Seuraava artikkeliNäyttelijöille paikkoja auki