Hiihtoloma vuonna 1954

Kuvanveistäjä Gunnar Uotilan ja Alli Uotilan (o.s. Joutsila, ent. Johansson) 6-henkinen perhe asui Puistolan Harjutien (nyk. Karrintie) mäen päällä 1920-luvun omakotitalossa.  Timo ja Ilkka kävivät Ressua, Pekka Puistolan kansakoulua, Laura leikki pihassa.

Noihin aikoihin hiihtoloma oli maaliskuun alussa.  Silloin hiihdeltiin kotinurkilla ja pelattiin jääpalloa pihassa ilman luistimia. Televisiota ei ollut.


Sunnuntai helmikuun 28. päivä -6 astetta, pilvistä


Olimme Ilkan kanssa tekemässä ”olympialatua”, joka kulki hiekkakuoppien halki pitkälle Alppikylän kallioille asti. Hiihdimme noin 5 kilometrin kilpailun. Tulokset: Timo 30:36, Pertti 31:28, Ilkka 36:38. Kävimme Matin kanssa laskemassa mäkiä. Pelasimme meillä ”kirppua” ja pihassa jääpalloa ilman luistimia.
Päivällä isä ja äiti kävivät naapurissa Nummelinilla Onnin päivillä.

Maanantai maaliskuun 1. päivä 


Aamupäivällä kävimme Ilkan kanssa laskemassa mäkeä. Kiersimme ladun kaksi ja puoli kertaa. Tein hetken käsin kirjoitettua lehteäni. Pertti tuli. Kilpailimme pihassa ”jääpallotennistä”. Mattikin ilmestyi paikalle. Kävimme Pertin Päivi-siskon 5-vuotispäivillä.
Illalla meillä kävi kirjailija Otto Varhia. Kuuntelin radiosta Niskavuori-kuunnelmaa.

Tiistai maaliskuun 2. päivä 0 astetta, pilvistä


Pelasin pihalla Pertin kanssa ”tennistä”. Voitin 6-3, 3-6, 9-7. Sitten kokeilimme, miten kauan pystyimme pitämään pallon ilmassa syöttämällä toisillemme. Ilkka ja hänen kaverinsa tekivät lumilinnaan toisen kerroksen, joten siitä tuli 3 metriä korkea. Matti tuli paikalle. Pelasimme lumisateessa jääpalloa.
Illalla kuuntelin radiosta Kokoomuksen vaalitentin ja luin tähtitieteen kirjoja.

Keskiviikko maaliskuun 3. päivä -1 aste, melkein pilvistä


Aamupäivällä meille tuli serkkuni Raimo. Sitten menin bussilla kaupungille Postitalon eteen. Olavi-eno tuli minua hakemaan, menimme postiin keskustelemaan kesätöistä.
Kotona pelasin jääpalloa Raimon ja Ilkan kanssa. Perttikin tuli pelaamaan. Satoi lunta aika tavalla. Illalla olimme saunassa Raimon ja Ilkan kanssa. Pelasimme myös Afrikan tähteä. Raimo jäi meille yöksi. Kuuntelin radiosta SKDL:n vaalitenttiä.

Torstai maaliskuun 4. päivä +1 aste, pilvistä


Aamulla Ilkka ja Raimo heräsivät melko aikaisin. Minä nukuin pitempään. Pelasimme jääpalloa. Ilkan kanssa meille tuli välillä kiistaa maaleista. Päiväkeskustelun aiheena oli, onko kuussa elämää. Heittelimme lumipalloilla tarkkuutta. Kuuntelimme Holmenkollenin hiihtoselostuksia. Suomella ei ollut menestystä.
Illalla kuuntelin radiosta Maalaisliiton vaalitenttiä.

Perjantai maaliskuun 5. päivä +2 astetta, pilvistä


Ilkka teki lumesta talon taakse norsu-patsaan. Pertti tuli paikalle. Katselimme postimerkkikansioita ja tutkimme hinnastoja. Matti tuli. Puhdistimme jääpallokenttää lumesta. Teimme korkeat päätyvallit. Illemmalla Artokin tuli meille. Hän teki lumilyhdyn. Sitten heittelimme lumipalloilla tarkkuutta kaivoon, puihin ym. Illalla kuuntelin radiosta suurta vaalikeskustelua.Lauantai maaliskuun 6. Päivä +2 astetta, pilvistä


Suojailma oli hajottanut pihassa lumirakennelmia. Päivällä laskimme Ilkan kanssa lumilinnan katolta alas. Matti, Seppo ja Pertti tulivat pelaamaan jääpalloa lokaisella kentällä. Sitten pelasin Pertin kanssa lottoa verannalla.
Kävin kaupassa Vuorisella ostamassa kahvia. Salminen toi meille autollaan mahonkia, jalavaa, saarnia ja rautaa, joita isä tarvitsee veistoksiinsa. Isä teki hienot kehykset ”tuulimyllytauluunsa”.
Illalla kuuntelin radiosta Lauantaisaunan ja Viisasten kerhon.

Sunnuntai maaliskuun 7. päivä +2 astetta, pilvistä

Aamupäivällä Pertti kävi lainaamassa Euroopan postimerkkihinnastoa. Tutkin tähtitieteen kirjoista kiertotähtien paikkoja. Pertti toi kirjan takaisin. Pelasimme jääpalloa.
Harjutiellä oli ojassa humalainen mies. Illalla Otto Varhia oli meillä. Pidimme tietokilpailun, sitten pelasimme shakkia.
Oli 1. eduskuntavaalipäivä.

Maanantai maaliskuun 8. päivä  -1 aste, pilvistä
Lajittelimme ruotsalaisia postimerkkejä ja katsoimme luettelosta niiden hintoja. Arto, Matti ja Seppo tulivat. Pelasimme pihassa
tennispallolla jääpalloa.
Äiti  ja isä olivat äänestämässä.

Timo Uotila

Edellinen artikkeliFallkullan kartanoalueen tulevaisuutta selvitetään
Seuraava artikkeliVanhaa ja arvokasta