Pelastushelikopteri Ranskasta saapui

Uudet helikopterit tulevat parantamaan erityisesti meripelastuskykyä Suomenlahden alueella. KUVA MARIA-PELAGEA KEURULAINEN

Helikopteribongarit saivat kirjattua uunituoreen havainnon sunnuntaina kello 18.20 aikaan, kun Malmin lentokentälle laskeutui Rajavartiolaitoksen tilaama uusi meripelastushelikopteri.

Rajavartiolaitos on tilannut eteläranskalaiselta tehtaalta yhteensä kaksi uutta meripelastushelikopteria nimeltä Airbus Super Puma AS332L1e.
Niistä ensimmäinen saapui sunnuntaina, ja toisen pitäisi tulla reilun kuukauden päästä.
Nyt tullut kopteri on rekisteröity tunnuksella OH-HVP.

Lentoposti.fin mukaan siirtolentoa päälliköi Mikko Kallio, perämiehenä toimi Timo Harikoski ja mekaanikkona Mikko Ketonen. Hakureissulla olivat myös tekniikan tarkastaja Jussi Satokari ja vartiolentolaivueen komentaja Antti Pesari.

Lento alkoi Marignanesta Airbus Helicoptersin tehtailta, jossa konetta on rakennettu noin kolme vuotta.
Matkaa tehtiin välilaskuineen pari päivää. Ilmassa kopteri oli reilut 11 tuntia. Koneen toiminta-aika on neljä tuntia.

Yhteensä noin 60 miljoonaa euroa maksaneiden tulokkaiden ansiosta Malmin tukikohdan suorituskyky lentotehtävissä tulee paranemaan oleellisesti.
Kopterien päätehtäviä ovat meripelastus, rajaturvallisuustehtävät, muut pelastus- ja sairaankuljetustehtävät sekä muiden viranomaisten tukeminen.
Yhden helikopterin pelastuskyky nousee viidestä henkilöstä 10-15 henkilöön. Vanhempiin koneisiin verrattuna uudessa L1e-helikopterissa on modernimpi avioniikka-, suunnistus- ja radiolaitteisto, autopilotti, lämpökamera, pimeänäkölaitteet, täydellinen meripelastusvarustus, kaksi pelastusvinssiä ja kattava ensihoitovarustus.

Helikoptereista löytyy myös jäänpoistojärjestelmä, joka mahdollistaa toiminnan kaikissa sääoloissa. Lisäksi ohjaajaa tukeva autopilottijärjestelmä helpottaa vaativia lentotehtäviä erittäin huonoissa sääoloissa.

Turusta löytyy samankaltainen kone, ja siitä on Rajavartiolaitoksen mukaan hyvät käyttökokemukset vuosien varrelta. Malmin kopterit on tarkoitus siirtää tulevaisuudessa Helsinki-Vantaalle.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliVauhdikas maaliskuu
Seuraava artikkeliVantaa ehdottaa Helsingille: Kaupungeille yhteinen maauimala!