Kalliolahden karikatyyrit Päivälehden museossa

Juha Kalliolahdella on Päivälehden museossa esillä viisi piirrosta. Julkisuuden hahmoista niitä on helpompi tehdä kuin tutuista. Kuva Riitta Riihonen

Malmilainen Juha Kalliolahti on mukana Grafian alaisessa karikatyristien ja pilapiirtäjien killassa nimeltä Skarpit. Yhdistyksen vuosinäyttely Skarppia vatulointia esittelee parhaillaan ajankohtaisia karikatyyri- ja pilapiirroksia Päivälehden museossa.

Juha Kalliolahti kertoo piirrelleensä jo poikasena vänkyröitä ukkojen naamoja käydessään vanhainkodissa vaariaan tapaamassa.
-Vaarin pöydällä oli aina valmiina paperia ja kynä makeisten kera. Vaari oikein odotti, että piirtäisin taas niitä naamoja. Siitä se innostus kai lähti ja elpyi uudelleen muutama vuosi sitten, Kalliolahti kertoo.

Juha kävi vuonna  2010 Raumalla maamme johtavan karikatyristin Teuvo Salmisen kurssilla ja innostui elvyttämään vanhan taitonsa. 
-Nyt yritän kehittää karikatyyritaitoani näköiskuvasta liioittelevampaan suuntaan. Siinä riittää työsarkaa.
Juha Kalliolahti on muutaman vuoden piirtänyt viikoittain karikatyyrin Tekniikka&Talous -lehteen ja tehnyt Skarppien vuosinäyttelyyn viisi piirrosta viiden vuoden ajan.

Karikatyyri voidaan piirtää joko valokuvasta tai suoraan mallista, jolloin se usein tehdään nopeammin.
-Mies on naista helpompi piirtää. Naiset ovat usein kriittisempiä ulkonäöstään. Sanoinkin eräälle rouvalle, että olemme myös kampaajia ja meikkaajia, jos on tarvis, Kalliolahti hymähtää.
-Hiukset piirretään viitteellisesti pikakarikatyyrissä ja muotoiluahan voi siinä harrastaa miten vaan.
Kalliolahti toteaa, että piirrettävän ikä yleensä helpottaa ainakin piirteiden liioittelua.

-Joskus on ollut pieniä lapsia tai nuoria piirrettävinä, ja heidän kasvonsa ovat yleensä herkkiä ja vielä vailla iän tuomia muotoja, ryppyjä tai korostuneita piirteitä. Toki nuorilla voi olla persoonalliset piirteet, mutta täytyy olla varovainen, ettei vedä kovin ”överiksi”.
Itsetunto ei kaikilla ole sillä tasolla, että omia korostettuja piirteitä katselisi huumorilla.

Juha kertoo, että tuokin asiaa yleensä selviää siinä piirtäessä ja jutusteltaessa, joten lopputuloksesta osaa tehdä henkilön luonteelle sopivan.
-Itse teen mieluummin näköisiä, ja kuten mainitsin, harjoittelen vielä liioittelua.

Kalliolahti toteaa, että myös tuttujen kanssa on oltava varovainen.
-Luonteesta ja henkilön huumorintajusta pitää tietää jotain, jotta lopputulosta ei koeta loukkaavana. Karikatyyrin tasoja kun on paljon. Toiset tekevät näköisiä piirroksia, toiset osaavat liioitella rajustikin. 
Julkisuuden henkilöistä saa nykyisin helposti paljon kuvia, ja niin myös piirteiden löytäminen on sujuvaa.
-Jotta karikatyyrejä voi piirtää, täytyy osata hahmottaa ihmiset kasvot. Niistä on osattava löytää se olennainen tekijä. Joillakin julkisuuden henkilöillä on jo valmiiksi piirteitä, joita on helppo korostaa enemmänkin, selventää Juha Kalliolahti.


Skarppia vatulointia -näyttely Päivälehden museossa, Ludviginkatu 2-4. Esillä on töitä kuudeltatoista eri taiteilijalta kuluneen vuoden merkittävistä henkilöistä ja tapahtumista. Avoinna 3.2.-13.3. ti-su klo 11-17, vapaa pääsy.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliYmpäristöluvan lisäehdot kauhistuttavat tutkimustilalla
Seuraava artikkeliVauhdikas maaliskuu