Vaikuttamalla voittoon

Viikin nuoret, etenkin Nutan ritarit, voivat olla tyytyväisiä aikaansaannokseensa. Päättäjille ja erilaisille vaikuttajille muutamia vuosia sitten järjestetyt keskusteluillat ja kävelykierrokset saivat aikaan sen, että nuorisotalon siirtynyttä rakennushanketta ryhdyttiin vauhdittamaan ja lopulta nuoret otettiin myös mukaan talon käyttötapojen ja sisustuksen suunnitteluun. Uudesta nuorisotalosta tehtiin myös varsin muuntautumiskykyinen, käyttötarpeet kun saattavat muuttua kovastikin vuosikymmenten myötä. Nuorten ottama vastuu rakennuttamisen vauhdittamiseksi johti vastuun saamiseen tilojen sisustamisen suhteen. Kaupunki kuuli nuorten toiveita ja antoi heille vielä lisää vaikuttamismahdollisuuksia.

Samaa vaikuttamismahdollisuuksien saantia toivotaan monessa muussakin asiassa. Kaupunginosayhdistyksiltä, vanhempainyhdistyksiltä ja yrittäjäjärjestöiltä kyllä pyydetään kommentteja ja mielipiteitä suunnitelmista. Aina ne eivät vaikuta lopputulokseen. Syitä siihen voi olla monia, eivätkä kaikkien vastaajien toiveetkaan osu yksiin. Ensi viikolla paikalliset yrittäjät saavat alueen valtuutettuja ja myös kaupungin edustajan vieraakseen tapaamiseen, jossa aiheena on Helsingin tavoite olla Suomen yrittäjäystävällisin kaupunki. Millaisia toiveita yrittäjillä on kaupungille, minkä asioiden koetaan yrittäjien puolelta kohentuneen ja missä asioissa hakataan edelleen päätä seinään kaupungin päätöksenteon kanssa, niistä kuullaan ja keskustellaan torstaiaamuna.

Helsingin muutamassa virastossa on harjoiteltu suunnitteluun liittyvien yritysvaikutusten arviointia. Hankkeen suunnitteluvaiheessa oli mukana useita yrityspuolen edustajia, jotta juuri ongelma-asioihin osattaisiin kiinnittää huomiota. On esimerkiksi turha suunnitella kivijalkaliikkeitä, joihin asiakkaat eivät helposti pääset tai löydä, tai joista puuttuu työntekijän turvallisuuden kannalta tärkeä varauloskäynti. Yritysvaikutusten arviointi on yksi selkeä tapa nostaa kaupungin yrittäjäystävällisyyttä, etenkin jos arvioinnissa esiin tulleet asiat huomioidaan.

Päätoimittaja Teija Loponen

Edellinen artikkeliSiiven hipaisu saa silmät kostumaan
Seuraava artikkeliViikin nuorisotalo avaa ovensa