Taidetalon salivuokra ei alene

Sirkusta harrastavat lapset ja nuoret ovat voineet sekä harjoitella että pitää esityksiä Erkki Melartinintiellä olevassa salissa. KUVA PP

Pukinmäen taidetalo ei saa Helsingin kaupungin kiinteistöviraston tilakeskukselta vuokrahelpotusta Erkki Melartinintien salitiloihin. Niistä on kiinnostunut toinenkin vuokraaja. Taidetalon on syytä hakea toimintatukea kulttuurilautakunnalta, ellei se luovu tiloista, päätti kiinteistölautakunta torstaina.

Yhdeksänjäsenisen lautakunnan yksimielinen päätös on vastaus tapaninvainiolaisvaltuutettu Kauko Koskisen (kok.) aloitteeseen, jossa edellytettiin vuokramaksujen takia vaikeuksiin joutuneen Pukinmäen taidetalon toiminnan turvaamista.

Kiinteistölautakunta päätti, että tilakeskukselta ei heru vuokrahelpotusta lasten ja nuorten harrastustoimintaa varten.
– Tilakeskus ei voi tukea mitään toimintaa antamalla huonetiloja vuokrasubvention muodossa ilmaiseksi käyttöön tai vuokraamalla huonetiloja alle markkinahinnan. Tuet tulevat muuta kautta yhdistyksille ja järjestöille ja tilakeskuksen toiminnan tulee olla tasapuolista ja läpinäkyvää kaikkia ulkopuolisia tahoja kohtaan, ilmoitti lautakunta päätöksessään.

Koskisen alulle panemassa valtuustoaloitteessa ennustettiin salin jäävän tyhjäksi, jos taidetalo joutuu taivasalle. Tilakeskus ilmoittaa saaneensa varteenotettavan vuokralaisen.
– Eräs urheiluseura on jättänyt nyt kysymyksessä olevasta rakennuksesta markkinavuokraisen vuokratarjouksen. Tarjouksen tekijän toiminta vaatii liikuntasalin ja koko rakennus aputiloineen soveltuisi erinomaisesti ko. toimintaan. Näin ollen rakennus ei tulisi jäämään tyhjilleen, vaan tulisi käyttötarkoituksensa mukaiseen liikuntakäyttöön markkinavuokralla, tilakeskus kirjoitti.

Taidekoulu on ilmoittanut, että se haluaa ostaa rakennuksen. Tilakeskus on vastannut, että se ei voi myydä rakennusta tilanteessa, jossa alueen kehittäminen on kesken ja päiväkodin mahdollisia tulevia tilatarpeita vielä kartoitetaan. Rakennus sijaitsee puistossa ja samassa puistossa on viisi muuta kaupungin omistamaa päiväkodin käytössä olevaa rakennusta.

Kyse 2160 euron kuukausivuokrasta
Pukinmäen taidetalo teki tilakeskuksen kanssa vuokrasopimuksen Erkki Melartinintien 216 neliömetriä käsittävistä sali- ja sosiaalitiloista vuonna 2015. Sitä ennen taidetalolla oli lupa käyttää salia aina silloin, kun rakennusta vuokrannut päiväkoti Nuotti ei tarvinnut tiloja.

Päiväkoti luopui tiloista 2014 lopussa. Pukinmäen taidekoulu halusi kuitenkin jatkaa toimintaansa rakennuksessa, vaikka se ilmoitti, ettei pysty maksamaan täyttä vuokraa vielä vuonna 2015.
Tilakeskus sopi taidetalon kanssa, että taidekoulu käyttää tiloja ilman vuokraa kevään 2015 ja hakee toiminnalleen tukea. Vuoden 2015 syys-joulukuun neliövuokraksi sovittiin viisi euroa per neliö ja tämän vuoden neliövuokraksi 10 euroa, joka on tilakeskuksen mukaan salin markkinaehtoinen vuokra.

Sittemmin taidekoulu ilmoitti tilakeskukselle, ettei se pysty maksamaan sovittua vuokraa eikä halua tehdä vuokrasopimusta.
Laihan lompakkonsa kanssa jo vuosia nuorallatanssineen taidetaloyhdistyksen linja on, että kaikilla lapsilla pitää olla yhtäläinen mahdollisuus harrastaa luoviakin lajeja vanhempien varallisuuteen katsomatta. Siksi yhdistys pyrkii pitämään lukukausimaksut mahdollisimman edullisina ja on yrittänyt saada julkista sektoria ymmärtämään asian merkityksellisyyden.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliErälle karttui kolmesta pelistä vain kotivoitto
Seuraava artikkeliSiiven hipaisu saa silmät kostumaan