Vanhemmat: Helsingin kokonaisetu sivuutettu

Opetuslautakunnan Ville Jalovaara ja Katri Korolainen keskustelemassa Minna Marttila-Mäen (oik.) kanssa Suutarilan yläasteen kouluillassa tammikuussa. KUVA PIRJO PIHLAJAMAA

Joukko Töyrynummen ja Suutarilan alueen koulujen vanhempia on ihmeissään, kun poliitikkoja myöten kukaan ei tunnu ajattelevan kaupungin kokonaisetua.

Opetuslautakunnan suomenkielinen jaosto on puhunut ja päättänyt viime kokouksessaan luopua osasta Töyrynummen ala-asteen koulutiloja. Käytännössä päätöstä seuraa Töyrynummen kuudesluokkalaisten siirto Suutarilan yläasteelle elokuusta alkaen, jolloin koulut yhdistyvät hallinnollisesti. Sen jälkeen alkaa viidesluokkalaisten siirtojen suunnittelu.

Päätökseen lisättiin jäsen Katri Korolaisen (vihr.) pyynnöstä edellytys, että uuden koulun tilatarpeet ja mahdollisuudet toisen vaiheen tilaluopumisiin arvioidaan yhteistyössä koulun henkilöstön, oppilaiden ja perheiden kanssa lukuvuoden 2016-2017 aikana.

Vanhempia edustava töyrynummelaisäiti Minna Marttila-Mäki kritisoi koulupäätöstä, jossa Helsingin saama säästö vaikuttaa loppupeleissä olevan nolla euroa.
– Lähtökohtaisesti Töyrynummella ei vastusteta säästöjä vaan sitä, että Helsingin kaupungin kokonaisetua ei katso kukaan. Säästämisen nimissä tosiasiallisesti lisätään rahan menoa ja samaan aikaan hankaloitetaan koulun arjen sujumista. Tässä ei mielestämme ole mitään järkeä, painottaa Marttila-Mäki.

Vanhemmat ovat vastustaneet Töyrynummen koulun tilaluovutuksia, koska kaupungin opetusvirastolta kaupungin tilakeskukselle siirtyvät tilat näyttävät jäävän tyhjilleen.
– Samaan aikaan Suutarilan yläasteella olevat tilat ovat jo nyt erittäin tiiviissä käytössä, ja ilmanvaihto on ongelmallinen jo nykyoppilasmäärillä.

Yläasteen remontti maksaa ja koululle pitää hankkia lisää kalusteita. Tammikuussa, jo ennen kuin päätöstä oli tehty, käytti opetusvirasto 20 000 euroa Suutarilaan hankittuihin 25 kannettaviin tietokoneisiin.
– Lisäksi yläasteen pihan remontointi ala-asteikäisille vaatii rahaa. Emme näe tässä säästöä, emmekä järkeä.

Vanhempien mielestä myös opetusviraston tilalaskelmat ovat kyseenalaisia. Opetusvirasto väittää käyttävänsä mitoituslaskelmissaan opetushallituksen suosituksia. Vanhemmat ovat tehneet opetushallituksen uusimpia suosituksia vuodelta 2012 käyttäen omat laskelmansa ja päätyneet viraston kanssa aivan eri lukuihin.
– Laskelmiemme perusteella Suutarilan yläaste on opetustilat mukaan laskien 325 oppilaan koulu ja kokonaistilat huomioiden 270 oppilaan koulu.
Opetusviraston ilmoittama kapasiteetti on 504 oppilasta. Nyt täpötäyden yläasteen oppilasmäärä on 342 oppilasta.

Vanhemmat ja molempien koulujen rehtorit ovat käyneet tapaamassa opetusviraston linjanjohtaja Outi Saloa ja aluepäällikkö Ulla-Maija Vähäsarjaa sekä kahta viraston arkkitehtiä tammikuun 26. päivä.
Tapaamisessa kävi ilmi, että opetusvirasto ei teekään tehokkuuslaskelmia opetushallituksen uusimpien suositusten mukaisesti. Linjanjohtaja Outi Salon mukaan he käyttävät pohjana 1990-luvulta peräisin olevia vanhentuneita opetushallituksen suosituksia, joita ovat muokanneet.
– Opetushallituksen yliarkkitehti Reino Tapanisen mukaan ne ovat vanhentuneet johtuen muun muassa siitä, että koulunkäynti on muuttunut hyvin paljon reilussa 20 vuodessa, kertoo Marttila-Mäki valtion terveiset.

Hän on myös pyytänyt opetusvirastolta sen käyttämiä lukuja kokonaistiloista.
– Niitä ei ole tullut, hän ihmettelee.
Hän sai virastolta puutteellisia lukuja helmikuun 2. päivä, jolloin asia oli jo lautakunnan jaostolla, jonka päätös näyttää myös perustuvan puutteellisiin lukuihin.

Pirjo Pihlajamaa