Kuutosten jälkeen siirrettäisiin viidesluokkalaiset

Suutarilan atk-luokasta on suunniteltu tavallista luokkaa, jolloin koulu siirtyisi käyttämään vain kannettavia tietokoneita. Tällä hetkellä kannettavissa on jatkuvia yhteysongelmia, joiden korjailu vie oppitunneista ison osan. KUVA PIRJO PIHLAJAMAA

Helsingin kaupungin opetusviraston suunnitelma siirtää Töyrynummen ala-asteen vanhimpia koululaisia 500 metrin päähän Suutarilan yläasteelle oli opetuslautakunnan suomenkielisen jaoston kokouslistalla eilen.

Opetusvirasto haluaa siirtää Töyrynummen kuudesluokkalaiset Suutarilaan jo elokuussa, jolloin koulut yhdistyvät hallinnollisesti Suutarinkylän peruskouluksi.
Samalla luovuttaisiin Töyrynummen ala-asteen osasta, jossa on kaksi normaalikokoista ja yksi pieni luokka.

Suutarilassa kuutoset menisivät vierekkäisiin luokkiin. Koulun atk-luokka muutettaisiin tavalliseksi luokaksi. Opetusviraston mukaan atk-luokan korvaa koulun vasta saamat 25 kannettavaa tietokonetta, joita varten ei tarvita erillistä atk-luokkaa. Laitteissa ilmenneitä yhteysongelmia opetusvirasto sanoo korjaavansa vahvistamalla koulun langatonta verkkoa.
Yhteensä 220 neliömetrin kokoisesta Töyrynummen koulutilasta luopuminen säästää opetusviraston laskelmien mukaan runsaat 32 000 euroa vuodessa.

Suutarilan yläasteen tiloja on tarkoitus suunnitella myöhemmin uusiksi hankkeessa, jossa kouluille luodaan uudenlaisia oppimisympäristöjä.
Suutarilassa ei tehtäisi muuton takia remonttia tänä vuonna. Remontti voi olla edessä vuoden päästä, jolloin virasto haluaa siirtää Töyrynummesta lisää lapsia Suutarilaan.
Yläasteen pihaa on tarkoitus kunnostaa myöhemmin niin, että se huomioi myös 5.-6.-luokkalaiset sekä liikunnan.

Tilasäästöistä on päätetty valtuustossa toukokuussa 2015, jolloin valtuusto yhdisti koulut hallinnollisesti. Opetusvirasto oli kirjannut päätösesitykseen, että jos koulut yhdistetään, tullaan Töyrynummen tiloista karsimaan kolmasosa.
Valtuustopäätöksen jälkeen opetusviraston edustajat aloittivat neuvottelut luokkatilojen vähentämisestä yhdistyvän koulun muutosjohtoryhmän, syksyn seurantaryhmän sekä koulujen henkilöstön kanssa.

Vanhemmille suunnitelmat kerrottiin 22.1.2016 Wilma-tiedotteella. Huoltajien edustajia on tavattu 26.1.2016. Töyrynummen ala-asteen koulun johtokunnalta on saatu lausunto 15.1.2016.

Opetusviraston mielestä ehdotuksella ei ole suoranaisia terveysvaikutuksia. Esityslistalla ei ole mitään mainintaa siitä, että yläasteen oppilaat ovat pitkään valittaneet koulun hapettomasta sisäilmasta ja kärsineet päänsärystä.

Lasten vanhemmat ovat kyseenalaistaneet siirtoaikeet muun muassa siksi, että yläaste on jo ennestään täysi. Opetusviraston säästö vuokramenoissa ei tuo säästöä kaupungin kokonaiskuluihin, vaan siirtää menot kiinteistötoimelle.

Keskustelujen ja kuulemisten tuloksena esitystä on muokattu. Lapsia ei aiota siirtää kerralla, vaan vaiheistaen.
Opetuslautakunnassa Töyrynummen tilaleikkaukset jakavat mielipiteitä. Suomenkielisen jaoston jäsen Ville Jalovaara (sd.) arveli 19. tammikuuta pidetyssä Suutarilan koulutilaisuudessa, että esitys jää pöydälle odottamaan opetusvirastolta tarkempia laskelmia. Jaoston päätös ei ehtinyt tähän lehteen.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliYleiskaava toi asukkaat puolustamaan Eko-Viikkiä
Seuraava artikkeliHeikinheimoa etsitään Nikkilän kylästä