Koulut, päiväkodit ja nuta matalaksi ja uutta tilalle!

Kristillisen koulun entisen tilan ja samalla tontilla toimivan päiväkoti Kotilon tilalle nousee asuntoja. KUVA PIRJO PIHLAJAMAA

Helsingin kaupungin eri virastoissa on lyöty viisaat päät yhteen ja päädytty kilpailuttamaan Jakomäen keskiosan suunnittelu ja toteutus niin, että urakka annetaan yhdelle ryhmittymälle eli allianssille. Sille tulee lupa kunnostaa Jakomäkeä järein toimin.

Jakomäen alueella on kolme koulurakennusta. Ne kaikki ovat huonossa kunnossa. Alakoulun rakennus on osoitteessa Huokotie 3 ja yläkoulun rakennus osoitteessa Somerikkopolku 6. Osoitteessa Somerikkokuja 1 oleva koulurakennus on tyhjentynyt Kristillisen koulun muutettua rakennuksesta pois.

Alueella toimii huonokuntoisissa rakennuksissa myös kaksi päiväkotia. Kotilo on osoitteessa Somerikkokuja 1, Naava osoitteessa Jakomäenpolku 5.
Päiväkodit aiotaan purkaa kokonaan, samoin alakoulu nuorisotiloineen ja mahdollisesti yläkoulu. Jälkimmäisen kohdalla tullaan vielä miettimään, auttaisiko saneeraus.
Yläkoulun rakennuksessa toimii liikuntaviraston ylläpitämä uimahalli, jonka kaupunki lupaa pysyvän alueella. Alakoulun päässä oleva nuorisotila menee matalaksi.

Kun purkutyöt ovat ohi, alkaa yläasteen tontilla jättiurakka. Tarkoitus on siirtää puretut palvelut saman katon alle Somerikkopolulle rakennettavaan uuteen kiinteistöön.
Uusi rakennus tai nykyisen rakennuksen laajennus tarjoaisi tilat koululle, päivähoidolle ja nuorisotoimelle ja tietenkin uimareille. Purettujen rakennusten tilalle on tarkoitus tehdä asuntoja.

Jakomäen uudistukseen on jo korvamerkitty rahaa 30 miljoonaa euroa. Seuraavaksi kaupunki alkaa etsiä työhön ryhmittymiä, jotka voivat ottaa kontolleen koko hankkeen.
Ryhmittymä saa suunnitella ja rakentaa palvelurakennuksen yhteistoiminnassa kaupungin kanssa. Myös asuntorakentamisen toteuttaa yhteistyökumppaniksi valittava ryhmittymä.
Ryhmittymä selviää todennäköisesti kesäkuussa. Ideakilpailu alkanee syksyllä 2016.

Allianssi ei ole kunnille tyypillinen tapa toteuttaa uutta.
– Yleensä kunnat kilpailuttavat rakennushankkeen suunnittelijat ja urakoitsijat yksittäisinä hankintoina ja määräävänä tekijänä on hinta. Allianssivaihtoehto antaa yrityksille mahdollisuuden tarjota osaamistaan kaupungille laajemmin, kuin se on mahdollista yksittäisessä korjaushankkeessa, toteaa hankesuunnittelupäällikkö Jarmo Raveala kiinteistöviraston tilakeskuksesta.

Yhteistyötä on tehty tiiviisti myös yli virastorajojen. Kiinteistöviraston tilakeskus on vetänyt Jakomäen alueen kehittämishanketta yhteistyössä kaupunkisuunnitteluviraston, opetusviraston, varhaiskasvatusviraston ja nuorisoasiainkeskuksen kanssa. Valmistelutyössä ovat olleet myös kiinteistöviraston tonttiosasto, kaupunginkanslia ja liikuntavirasto.
Hankkeen lopullinen toteutustapa ratkeaa ideakilpailun jälkeen, jonka tuloksena laadittava hankesuunnitelma viedään aikanaan kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi. Tavoitteena on, että uudet koulu-, päivähoito- ja nuorisotilat valmistuvat vuonna 2020.

Helsinki aikoo uudistaa Jakomäkeä myös laajemmin, sillä keskiosan rakennushankkeen lisäksi tarkoitus on kehittää myös virkistysalueita ja parantaa liikennejärjestelyjä.
Viime syksynä Jakomäki-hankkeen valmistelun yhteydessä asukkailta kysyttiin, mitä he toivovat näkevänsä Jakomäen tulevaisuuden rakentamiselta. Ideoihin ja niistä koottuihin videoihin voi tutustua työpajat toteuttaneen Uusi Kaupunki Kollektiivin verkkosivuilta.

Pirjo Pihlajamaa