Viikin uusi nuorisotalo avataan pian

Nuorilta on kerätty kommentteja niin suunnitteluun osallistumisesta kuin siitäkin, millainen talon tulisi olla ja mitä tarjota nuorille. KUVA AIJA NIITTYNEN

Viikin uusi nuorisotalo on viimeistä silausta vaille valmis, avaimet saadaan käteen 28.1. Nuorille talo avataan maaliskuun alussa. Ennen sitä talo pitää sisustaa ja valmistella toimintakuntoon.

Nykyiset tilat Valintatalon alakerrassa entisen apteekin tiloissa eivät vastaa nuorisotalon standardeja. Siksi kauan odotettu uusi nuorisotalo on koko alueelle iso juttu.
Nuorisotalon puolesta syntyi Viikissä jopa kansanliike Nutan Ritarit, joka laittoi asioihin vauhtia järjestämällä keskusteluiltoja ja pitämällä ääntä sosiaalisessa mediassa. Uusi nuorisotalo valmistuukin heidän ansiostaan aiottua aiemmin.

Viikin nuorisotalo ei ole syntynyt pelkästään arkkitehtien ja kaupungin päättäjien pöydillä vaan nuoret ovat olleet vahvasti mukana suunnittelussa – ihan oikeasti.
-Me emme ole vaikuttaneet mitenkään nuorten päätöksiin. He ovat suunnitelleet talon sisustuksen yhdessä arkkitehdin ja sisustussuunnittelijan kanssa, Viikin nutan nuoriso-ohjaaja Salla Saaristo kertoo.

Viikin nuorisotalon suunnittelu muuttui vuonna 2015 Ruutibudjetti-hankkeeksi, mikä tarkoittaa sitä, että nuoret saivat päättää talolle osoitetun sisustusbudjetin käytöstä.
Koululla järjestettiin äänestys ideoista, mitä yli 500 neliön talo voisi tarjota. RubuFesteillä nuoret saivat esittää ideoitaan ja ilmaista kiinnostuksensa osallistua talon suunnittelemiseen jatkossa. Kiinnostuneista nuorista koottiin suunnitteluryhmä, joka ryhtyi työstämään ideoista uuden talon toimintoja ja ilmettä. Yksi ryhmän jäsenistä on 15-vuotias Saara.

-Me mietittiin erilaisia teemoja, värejä ja huonekaluja. Talosta tulee aika värikäs, ainakin pinkkiä, punaista, oranssia, vihreää ja sinistä, säkkituoleja, pöytiä ja sohvia. Tärkeintä on viihtyvyys, että talolle olisi aina kiva tulla, kertoo Saara.

Sisustussuunnittelija teki nuorten toiveiden ja ideoiden pohjalta suunnitelman, jonka nuoret hyväksyivät. Nuoret saivat myös itsenäisesti päättää, mitä toimintoja uudelle talolle haluavat.
-Sinne on nyt tulossa ainakin rentoutumishuone, pelihuone, leffahuone ja kahvilatila, nyrkkeilysäkki, pingispöytä ja karaoke- ja musiikkilaitteet, Saara luettelee.
Ideoista innovatiivisimmasta päästä on viihtyisä taidekahvila, jossa nuoret voisivat myydä omia leivoksiaan, tehdä taidetta ja järjestää teemailtoja.

Talolla pidetään ikimuistoiset avajaiset torstaina 3.3. Saara ei ole ollut aiemmin nuorisotalon vakikävijä, mutta uudella talolla hän aikoo käydä usein, koska siellä ovat karaoke- ja muut musiikkilaitteet.
-Uudella talolla toiminta tulee olemaan entistä nuorisovetoisempaa, eli nuoret järjestävät ja suunnittelevat toimintaa. Siksi on tärkeää, että me tarjoamme kunnon mahdollisuudet. Vertaisohjaajilla tulee myös olemaan enemmän vastuuta ja suurempi rooli, nuoriso-ohjaaja Tanja Stålhane lupaa.

Vertaisohjaajat ovat 17–23-vuotiaita entisiä nuorisotalon asiakkaita, jotka toimivat nuoriso-ohjaajien apuna ja voivat järjestää nuorille omaa toimintaa, vaikka vetää kerhoja.
Talon aukeamiseen ei ole enää kuin muutama viikko. Se tuntuu Sallasta ja muista Viikin nuoriso-ohjaajista ihan uskomattomalta.
Yli kymmenen vuotta tätä on odotettu ja nyt se on totta!

Ulla Paukku