Turvapaikanhakijat tatamilla Tapanilassa

turvapaikanhakijat karate
Karateharjoitukset tuovat tervetullutta vaihtelua päivään ja samalla opitaan niin kehon hallintaa kuin suomen kieltäkin. KUVAT TEIJA LOPONEN

Tapanilan Urheilukeskuksen pukuhuoneissa on viime viikkoina näkynyt syyrialaisia, afganistanilaisia ja Irakista kotoisin olevia miehiä, naisia ja lapsia.

-Samaan aikaan hallilla harjoittelevat seniorit ensin ihmettelivät, mistä on kyse, mutta kuultuaan turvapaikanhakijoiden omasta karaten alkeiskurssista, he olivat oikein tyytyväisiä siihen, että sellaistakin toimintaa täällä järjestetään, kertoo Tapanilan Erän toiminnanjohtaja Kristiina Liikanen.

Kyseessä on vastaanottokeskuksia hallinnoivan Luona Oy:n ja urheiluseura Tapanilan Erän yhteistyössä järjestämä karaten alkeiskurssi, joka on suunnattu vastaanottokeskusten asukkaille.

Miehille suunnattu alkeiskurssi käynnistyi jo joulukuussa, äitien ja lasten ryhmä tällä viikolla.

Naisille ja lapsille halutaan myös tarjota liikuntamahdollisuus.
Naisille ja lapsille halutaan myös tarjota liikuntamahdollisuus.

-Vastaanottokeskusten naisille ei yleensä ole tarjolla harrastuksia. Jotta heidän olisi helpompi lähteä talon ulkopuolelle, päätimme aloittaa naisten ja lasten yhteiskurssilla. Alku- ja loppujumpat he tekevät yhdessä, sitten naisille opetetaan itsepuolustusta ja karaten tekniikkaa ja lapsille on leikkipainotteisempaa tekemistä, selventää kehityspäällikkö Minna Nummi Luona Oy:stä.
– Monet joutuvat odottelemaan turvapaikkapäätöstä pitkiä aikoja ilman mitään tekemistä. On tärkeää voida tehdä jotain mielekästä. Se tuo henkistä ja fyysistä tasapainoa sekä hyvinvointia. Muiden ihmisten näkeminen lisää myös kotoutumista, Luona Oy:n vastaava liikuntaohjaaja Kian Bui luettelee.

Alkuun aamuherääminen kello kymmenen harjoituksiin tuotti nuorille miehille ongelmia, mutta kun kerran oli tatamilla käynyt, kasvoi into niin suureksi, että herääminen onnistuu hyvin.
-Puskaradion kautta karatekurssin suosio on kasvanut ja nyt joudutaan jo vuorottelemaan, ketkä pääsevät minäkin päivänä mukaan, Kian Bui lisää.

Karateharjoituksia vedetään vapaaehtoisten voimin. Karatejaoksen varapuheenjohtaja Maija Laaksonen kertoo alkuun jännittäneensä hivenen sitä, miten miehet vastaanottavat käskyjä naiselta.
-Todella hyvin meni! Nyt alkuun meillä on vielä tulkki mukana, mutta tarkoitus on samalla opettaa suomen kieltä, ja moni osaa myös englantia. Yleensä karatessa käskyt ja komennot annetaan japaniksi, mutta me päätimme antaa ne suomeksi, jotta suomen kieli tulee sitäkin kautta tutuksi, Laaksonen kertoo.

Kotoutumista tulee auttamaan myös se, että ne jotka oppivat karaten alkeet ja myös tarvittavan kielen hyvin, pääsevät jatkossa osallistumaan tavallisille karatekursseille yhdessä suomalaisten harrastajien kanssa.
-Siinä vaiheessa heille hankitaan tarvittavat asut, nyt jokainen osallistuu niillä vaatteilla, joita heillä sattuu olemaan, Kian Bui kertoo.

Karate ei turvapaikanhakijoiden maissa ole kovin suosittu laji, mutta se valittiin aloituslajiksi sen vuoksi, että karatessa tasa-arvo sekä toisen kunnioitus ovat tärkeitä. Lajissa harjoitellaan ihmisten kohtaamista, käyttäytymistä ja vuorovaikutusta sekä kehon ja mielen hallintaa. Jatkossa lajivalikoimaa laajennetaan. Kurssit mahdollistaa Opetus- ja kulttuuriministeriön määrärahaan perustuva valtionavustus.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliTekemisen riemua
Seuraava artikkeliTöyrynummen koululaisia säästösyistä Suutarilaan?