Siltamäki, Suutarila, Töyrynummi –alueen tulevaisuus käsittelysssä

Kannattaisiko Siltamäen ostoskeskus purkaa ja rakentaa sen tilalle asuntoja? Kuva Teija Loponen

Helsingin tekeillä olevaa yleiskaavaa on esitelty ja käsitelty eri puolilla kaupunkia puolisentoista vuotta. Nyt asukkaiden vaikuttaminen, kannanotot ja mielipiteiden ilmaisut alkavat olla loppusuoralla.

Siltamäki- Suutarila-Seura ja alueen yleiskaavaryhmä esittivät kannanottonsa viime vuoden keväällä.

-Se esiteltiin kattavasti Koillis-Helsingin Lähitiedossa. Sen jälkeen on ollut kovin hiljaista. Onko niin, että asuinalueemme tulevaisuuden näkymät eivät vaan kiinnosta asukkaita? Emmekö tarvitse yhteisöömme julkisia palveluja? Halutaanko myös kaupalliset palvelut hankkia kotialueemme ulkopuolelta?  Ovatko myös joukkoliikennepalvelut meille yhdentekeviä, hämmästelee asioita aktiivisesti seuraava Pertti Svensson.
Hän toteaa, että toivottavasti tällä kertaa ei käy kuten kävi, kun siirtolapuutarhan sijoituspaikasta kysyttiin asukkailta. Lähes ketään ei asia kiinnostanut. Vasta, kun asiaa koskevat päätökset oli tehty, asukkaat heräilivät ja saatiin kasaan tiukasti kantaa ottava ”nimby”.
-Toivottavasti olemme nyt hereillä ja tiedämme mitä haluamme.

Yleiskaavaesityksessä Siltamäki-Suutarila-Töyrynummi alue ei kerää liiemmälti mainintoja. Lähinnä Suutarilan teollisuusalue on tehostuvan käytön kohteena. Samalla tarkoituksenmukaisena nähdään Tapulikaupungintien ja Suutarilantien varsien rakentaminen. Sen pitäisi olla tiivistä ja matalaa, esimerkkinä town-house-tyyppiset kaupunkipientalot.
Siltamäen 1960-1970 lukujen taitteessa valmistunutta kompaktikaupunkialuetta kehitetään ympäristöön sopivalla täydennysrakentamisella, joka helpottaa myös alueen peruskorjauksen rahoitusta.
Siltamäen huonokuntoisen ostoskeskuksen korvaamista uudella Suutarilantien ja Riimusauvantien risteykseen sijoittuvalla ostoskeskuksella tutkitaan. Nykyisen ostoskeskuksen paikalle voitaisiin rakentaa tehokkaita kaupunkikortteleita. 
Alueen asukkaat ja kaupungin eri toimijat ovat jo reilun 10 vuoden ajan pohtineet ja ideoineet Siltamäen uutta ostoskeskusta ja uusia kaupunkikortteleita. Svenssonin mukaan myös kompaktikaupungin laajat pysäköintialueet tarjoavat oivan kohteen avoimelle uudelle suunnittelulle.

Siltamäki-Suutarila-Seura järjestää asukasillan torstaina 21.1. kello 18-20 Suutarilan palvelukeskuksessa. Kahvitarjoilu alkaa 17.30. 
Tilaisuudessa muovataan kaupungille lähetettävä kannanotto, jonka tulee olla perillä viimeistään 29.1.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliLausunto: Yleiskaavan vaikutuksia vaikea ennustaa
Seuraava artikkeliIloa pimeydessä