Viikin lintutornit saivat opastaulut

lintutorni
Viikin lintutornista on upeat näkymät tarkkailla lintuja. Kuva Dirk Schneider

Vanhankaupunginlahden lintuja voivat asiantuntevasti tähyillä nyt hekin, jotka eivät lintuja juuri tunnista. Uudet lintutaulut esittelevät katselupaikasta tavallisimmin nähtäviä lintulajeja tarkoin piirroskuvin.

Vanhankaupunginlahden alueella on tavattu lähes 300 lintulajia. Taulujen lintulajit on valinnut Viikistä tuttu luonto-opas Eero Haapanen, joka tietää hyvin kunkin katselupaikan lähellä yleisimmin viihtyvät lajit.

Tauluissa on piirroskuvat sekä lintujen nimetä useammalla kielellä.
Tauluissa on piirroskuvat sekä lintujen nimet useammalla kielellä.

Ruovikkoisen lahden ympärille on rakennettu yhteensä kymmenen paikkaa, joista voi tarkkailla lintuja. Torneja on viisi, lisäksi on yksi lintupiilo, kolme katselulavaa ja yksi katselukoroke. Näissä kaikissa kohteissa on nyt lintutaulut, joissa kerrotaan piirroslinnun nimi suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi, sekä tieteellinen nimi. Myös bongarien linnuista käyttämät lempinimet on julkaistu.

Lintutaulut olivat kaupungin joululahja ulkoilijoille, joulunpyhien aikaan kun moni liikkuu tavallista enemmän. Liikuntavirasto mittasi Vanhankaupunginlahden kävijämääriä tänä vuonna 14.4.-4.10. välisenä aikana ja sai kävijämääräksi 224 286 henkeä.

Vanhankaupunginlahti on arvokas lintuparatiisi kaupungin keskellä. Se on BirdLifen määrittelemä kansainvälisesti tärkeä lintualue (IBA), osa EU:n Natura-verkostoa ja suojeltu kansainvälisellä Ramsar -kosteikkojensuojelusopimuksella.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliViimeistä päivää
Seuraava artikkeliMalmin lentoaseman maita tutkitaan