Katutaidekontit odottavat maalareita ja sijoitusehdotuksia

KUVA NUORISOASIAINKESKUS

Helsinkiin on hankittu neljä uutta katutaidekonttia katutaide- ja graffitimaalareiden käyttöön. Kontit ovat parhaillaan koekäytössä Pihlajamäen skeittipuistossa ja ne ovat siellä vapaasti kaikkien maalattavissa.

Katutaidekontit ovat huhtikuuhun saakka Pihlajamäen Jengipolulla ja sen jälkeen ne siirretään uusiin kohteisiin.
Konttien toivotuista sijainnista on käynnistetty kaikille avoin kartta- ja lomakekysely. Karttakysely on avoinna 31.1.2016 asti osoitteessa: http://kerrokartalla.hel.fi ja sinne voi paikkatoiveet merkitä.

Tällä hetkellä Helsingistä löytyy 11 maalauspaikkaa sekä katutaidevaunu- ja auto. Kontit tulevat uutena toimintamuotona pysyvien maalauspaikkojen rinnalle. Niitä voidaan jatkuvasti siirrellä uusiin kohteisiin toiveiden mukaisesti.

Kontit ovat tarkoitettu lähiöihin ja esikaupunkialueille, sillä keskustaan on suunnitteilla useita projektiluonteisia maalaustapahtumia.
Jos jossain kohteessa kontin käyttöaste nousee korkeaksi, voi kaupunki suunnitella jatkossa kiinteän maalauspaikan toteuttamista kontin tilalle.
Yksittäinen kontti on kooltaan 6 metriä kertaa 2 metriä, ja se on levytetty maalarien toiveesta teräslevyillä tasaiseksi.

Arviointi konttien sijoittelusta tehdään kaupunkilaisten ehdotuksen pohjalta, yhteistyössä maalareiden, nuorisoasiainkeskuksen ja rakennusviraston kanssa.
Konttien sijoittelussa joudutaan ottamaan huomioon muun muassa sijainti suhteessa ympäristöön, naapurusto, luvat, siirtokustannukset, käyttöaste, sosiaaliset vaikutukset, valaistus, maapohja, jätehuolto, julkiset liikenneyhteydet ja parkkipaikat.

Kontit siirtyvät Pihlajamäestä uusiin paikkoihin huhti-toukokuun aikana. Kun kontit ovat paikoillaan, ne ovat käytössä kaikille kaupunkilaisille ympäri vuorokauden. Kontin yhteydessä on aina myös aerosolikeräysastia.

Karttakysely konttien paikoista julkaistaan jatkossa vuosittain nuorten vaikuttamistapahtuma RuutiExpon aikaan marraskuussa, koska nuorilta tulee jatkuvasti aloitteita uusista maalauspaikoista.

Katutaidekontit on hankkinut Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskus Lähiörahaston avustuksella.

Teija Loponen