Malmilta Senegaliin kummilapsia tapaamaan

Fatickin oppilaskodin tytöt saivat Malmin seurakunnalta tuliaisiksi mun muassa urheiluvälineitä. Malmin seurakunnan nuoret olivat kirjoittaneet tuliaispalloihin tervehdyksiä. Kuva Minna-Sisko Mäkinen

Kolme Malmin seurakunnan työntekijää kävi Senegalissa tutustumassa lähetystyön nimikkokohteisiin. Matka oli täynnä mieleenpainuvia kohtaamisia.

-Haluaisin journalistiksi, kertoo 19-vuotias Hadi suomalaisille vieraille tulevaisuuden unelmastaan. Hän asuu Senegalin maaseudulla Fatickissa tyttöjen oppilaskodissa, jota Malmin seurakunta tukee taloudellisesti Suomen Lähetysseuran kautta.

Tyttöjen oppilaskodissa asuu 17 lukioikäistä tyttöä, jotka ovat kotoisin eri kylistä. Asuntola mahdollistaa tytöille lukio-opiskelun kaukana kotoa. Tytöt asuvat neljän hengen huoneissa, joista yhdessä yläpedillä nukkuu Hadi. Hän näyttää kirjaa, jota lukee iltaisin himmeän lampun valossa. Nuori nainen on kiinnostunut filosofiasta.
-Journalistina haluan ajatella laajasti, hän sanoo.
Oppilaskoti on täynnä unelmia. Joku haluaa lukea kirjallisuutta, toinen toivoo ammattia, jonka kautta voisi tulevaisuudessa auttaa vähävaraisia vanhempiaan. Monille tytöille Suomesta tuleva tuki on tärkeä, sillä se mahdollistaa heidän opintojensa jatkumisen aina ammattiin asti.

Vastaava nuorisotyönohjaaja Minna Karas, nuorisomuusikko Lissu Elenius ja kansainvälisen työn sihteeri Minna-Sisko Mäkinen tutustuivat matkalla myös poikien oppilaskotiin sekä kirkon päiväkerhoihin. Vastassa oli aina paljon kättelyä, laulua, kysymyksiä ja yhteistä ihmettelyä. Tärkeää oli kohtaaminen ja vuorovaikutus, vaikka vähäiselläkin kielitaidolla.

Suomen Lähetysseuran järjestämällä kahden viikon matkalla tutustuttiin Senegalin luterilaisen kirkon työhön ja hankkeisiin sekä maaseudulla että pääkaupungissa Dakarissa. Maaseudulla halutaan esimerkiksi monipuolistaa kylien elinkeinoja ja kehittää vesihuoltoa, mikä estää pakoa maalta kaupunkeihin. Lukutaidon opettaminen on myös tärkeä osa kirkon työtä.

Pieni luterilainen kirkko on vähemmistö maassa, jonka asukkaista 95 % on muslimeja. Suuri osa kristityistä on katolisia. Kirkon tämän hetken haasteena on kristillisen opetuksen kehittäminen erityisesti pyhäkouluissa ja rippikouluissa sekä laaja-alaisempi diakoniatyö.
Malmin seurakunnan nuorisotyö on vuodesta 2012 tukenut Senegalin kirkon koulutyötä sovitulla summalla vuodessa. Pääosa keräysvaroista tulee Malmin rippikoulujen konfirmaatioiden kolehdeista. Nuorisotyö toimii näin yhtenä kummina 300 senegalilaiselle lapselle ja nuorelle. Kummilapset tulevat vähävaraisista suurista perheistä.

Senegalissa on yli 30 vuoden ajan työskennellyt myös Malmin seurakunnan nimikkolähetti, kielenkääntäjä Katriina Mäkelä. Maassa, jonka virallinen kieli on ranska, hän on kehittänyt erityisesti kansallista kieltä, sereeriä. Mäkelä on tuottanut sereeriksi äidinkielistä materiaalia esikoululaisille ja koululaisille sekä aikuisten lukutaitoluokkiin. Hän on myös osallistunut raamatunkäännöstyöhön.

Senegalilaiset lapset ja nuoret saivat Malmilta tuliaisiksi värikyniä, soittimia ja urheiluvälineitä. Jalkapalloihin malmilaiset nuoret olivat kirjoittaneet omia tervehdyksiään Senegalin nuorille. Yhdessä pallossa luki paksulla tussilla ”Bonjour” ja ”Ajattelen sinua”. Tärkeää on yhteys, yli mannerten.

Senegal on Afrikan läntisin valtio, jossa on asukkaita noin 13 miljoonaa. Suuri osa saa elantonsa maataloudesta ja kalastuksesta.   
Malmin seurakunta tukee lähetystyötä eri maissa lähetysjärjestöjen kautta. Lähetystyö on kristinuskon sanoman eteenpäin viemistä ja käytännön palvelutyötä kuten terveydenhoitoa, koulutusta ja kehitysapua.

Minna-Sisko Mäkinen

Edellinen artikkeliPertti Simola jäämässä eläkkeelle : Malmin seurakunta etsii uutta kirkkoherraa
Seuraava artikkeliPalloliiton joulujuhlassa sateli tunnustuksia Koilliseen